Društvo

Visoke temperature i požari: Helikopterska jedinica MUP-a uvek spremna da pritekne u pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2024

-

12:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Usled visokih temperatura izbili su požari širom regiona. Jedan od poslednjih izbio je u Crnoj Gori, dok se vatrogasci danima bore sa vatrenom stihijom u Severnoj Makedoniji. Jedan od najefikasnijih načina suzbijanja požara na otvorenom je iz aviona ili helikoptera.

Miloš Milutinović, pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije kaže za Euronews Srbija da je najčešći uzrok požara na otvorenom ljudski faktor. Osim toga uzrok mogu biti i elementarne nepogode.

Helikopterska jedinica MUP-a često je angažovana u gašenju šumskih požara i u drugim zemljama, a trenutno se ekipa nalazi u Republici Severnoj Makedoniji gde sa helikopterom H215 Super Puma gasi požar u regionu Ohrida.

A da li će u gašenje požara biti uključeni avioni i helikopteri zavisi od veličine samog požara.

"Da bi uspešno savladali neki požar delujete i sa zemlje i iz vazduha. Samo dobrom koordinacijom vi možete doći do krajnjih dobrih rezultata", naveo je Milutinović.

Euronews Srbija

 

Da bi helikopterska jedinica MUP-a Srbije učestvovala u gašenju požara u inostranstvu, potrebno je da zemlja koja se bori sa požarima uputi poziv za pomoć.

"Trenutno jedan helikopter, naš H215, je u Severnoj Makedoniji. Što se tiče učešća naše helikopterske jedinice u ostalim zemljama, to je pitanje koje je još uvek otvoreno. Znači, ukoliko bude neka od susednih zemalja uputila poziv za pomoć, helikopterske jedinice će se odazvati tom pozivu", istakao je on.

Više posla za helikoptersku jedinicu

Helikopterska jedinica pomaže u gašenju požara drugim zemljama, ali se vodi račina da imaju dovoljno kapaciteta da mogu da deluju ukoliko izbije požar u Srbiji.

"O tome se vodi računa. U jednom trenutku imali smo helikoptersku jedinicu na prostoru Severne Makedonije, pa i u našoj zemlji u predelu Raške, zatim Prohora Pčinjskog, gde smo uspešno savladali požar na domaćoj teritoriji", rekao je on.

Iz godine u godinu leta su sve toplija, a sa visokim temperaturama povećava se i broj požara na otvorenom.

Euronews Srbija

 

"Svake godine povećava se broj požara. Klimatski uslovi su se promenili, tako da naše angažovanje neminovno. Kako i u kom obimu će biti to angažovanje zavisi od mnogih faktora koji prevladavaju u ovom regionu", naveo je Milutinović.

Apelovao je na građane da vode računa kada borave na otvorenom u prirodi, da svaka i najmanja neopreznost može biti uzrok velikoh šumskoh požara. 

A da je tako najbolje govori ovogodišnji primer velikog šumskog požara u Grčkoj, na ostrvu Hidra, koji je izazvao vatromet ispaljen sa jedne jahte. U požaru je izgorelo 300 hektara šume.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija