Društvo

Stara glavna autobuska stanica odlazi u istoriju: Kada će biti otvorena nova na Novom Beogradu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Dušan Hadži Nikolić

02/08/2024

-

09:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Beograd na vodi dobila je potrebne lokacijske dozvole za gradnju stambeno-poslovnog objekta na mestu Beogradske autobuske stanice u Karađorđevoj ulici. Time su se stvorili uslovi za rušenje stare stanice na čijim peronima je nastalo mnogo uspomena - odlasci na more, planinu, u posetu rođacima i roditeljima.

Uskoro će i sami peroni postati uspomena. Nova stanica bi uskoro trebalo da bude otvorena na Novom Beogradu. 

U centru za lokalnu samoupravu rešenje na novom Beogradu ne vide kao nužno loše, ali ističu da uz tu stanicu mora da postoji još nekoliko manjih.

"Problem je što nema dodatnih takozvanih satelitskih stanica koje bi ospluživale i druge delove grada, da putnici koji idu u stari deo Beograda ne moraju da prelaze most kada dođu u buduću glavnu stanicu na Novom Beogradu", rekao je za Euronews Srbija Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

On kaže da je drugi problem taj što se jako kasni sa radovima i što sigurno još neko vreme nećemo imati staničnu zgradu na Novom Beogradu tako da će ona biti samo polufunkcionalna i da je treći problem što nije napravljen jedinstveni kompleks glavne železničke i autobuske stanice na Novom Beogradu.

Beoinfo

 

Gradski čelnici veruju da je ceo projekat i preseljenje stanice zapravo dobro za grad. U gradskom Sekretarijatu za saobraćaj kažu za Euronews Srbija da je lokacija nove stanice na Novom Beogradu plod detaljnih analiza i planiranja kao i da saobraćaj neće trpeti zbog promena.

U delu opozicije sumnjaju u te tvrdnje. Za Dušana Pavlovića iz Zeleno levog fronta ovo rešenje na Novom Beogradu nije dobro ako se uporedi sa onim što je bilo prethodno stanje ali ta će ta stanica svakako tu da bude.

"Ono što je prioritet u ovom trenutku jeste kako organizovati javni prevoz da bude efikasan, da bude ekonomičan, da bude dovoljan da bi zadovoljio potrebe svih putnika koji dođu međugradskim linijama, koji putuju tim međugradskim linijama i koriste centralnu autobusku stanicu", rekao je Pavlović za Euronews Srbija.

Gradonačelnik Beograda je u maju rekao da bi nova stanica trebalo da bude gotova na jesen, ali potvrdu toga reporeter Euronews Srbija nije dobio u gradu, te je to pitanje ostalo bez odgovora.

"Ostalo je dosta otvorenih pitanja, za sada imamo samo polurešenja i to me jako brine", rekao je Nikola Jovanović.

Sa pitanjima ili bez njih, na jesen ili kasnije, sa nove lokacije će se odlaziti i dolaziti u Beograd jer autobuska stanica u Karađorđevoj ulici definitvno odlazi u istoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija