Društvo

Danas sprovedena najopsežnija akcija suzbijanja komaraca: Iz Gradske čistoće najavili novo zaprašivanje za sutra

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

22:40

Danas sprovedena najopsežnija akcija suzbijanja komaraca: Iz Gradske čistoće najavili novo zaprašivanje za sutra
Danas sprovedena najopsežnija akcija suzbijanja komaraca: Iz Gradske čistoće najavili novo zaprašivanje za sutra - Copyright TANJUG/ BEOINFO

veličina teksta

Aa Aa

Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" saopštilo je danas da su njegove ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine sprovele najopsežniju akciju suzbijanja odraslih jedinki komaraca istovremeno za zemlje, iz vode i iz vazduha, i to avionima JAT Privredne avijacije doo Beograd.

Sa aerodroma "Lisičiji Jarak" u Padinskoj skeli je u 17.30 časova poletelo pet aviona JAT Privredne avijacije doo Beograd, kako bi se sprovelo suzbijanje komaraca iz vazduha na ukupnoj površini od 20.000 hektara teritorije grada Beograda.

"Kao rezultat ovako obimne sinhronizovane akcije očekuje se drastično smanjenje brojnosti ovih insekata, a upravo ovaj način sprovođenja akcija pokazao se kao najdelotvorniji", ističe se u saopštenju.

Današnjom akcijom iz vazduha su obuhvaćeni lokaliteti Dunavac, Opovački Dunavac, naselja Vrbovski, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Kovilovo, Jabučki Rit, Glogonjski Rit, Ovča, Popova bara, jezero Veliko Blato, potom kanalska mreža Borča i Kotež, Blok Branka Momirova, Jojkića Dunavac, nasip od Pančevačkog mosta ka Crvenki, Crvenka, Ratno ostrvo, nasip od Pančevačkog mosta ka naselju Malom Raju, naselje Mali Raj, bara Reva, naselje Zage Malivuk, Paradajz ostrvo, Višnjica, Bela stena, Slanci, Veliko Selo i Vinča.

Tanjug/Sava Radovanović

 

To preduzeće najavljuje da će se sutrašnjom akcijom iz vazduha od 17.30 do 20.30 časova biti obuhvaćeni obala Save od Ušća ka Blokovima 44, 45, dalje od blokova ka Ostružničkom mostu, Surčinsko polje, obala Save ka Boljevcima, Nautičkom selu i Progaru, naselja Ritopek, Grocka, Brestovik, Gročanska ada, obala Dunava, od Goveđeg broda ka naselju 13. maj, i dalje ka Novim Banovcima, potom obod Batajnice, Ada Ciganlija, Ada Međica, Makiško polje, kao i naselja Ostružnica, Umka, Barič, Obrenovački zabran, Zabrežje, Skela, i Ušće.

Apel pčelarima i građanima

JKP "Gradska čistoća" apeluje na pčelare iz Beograda i okoline da svoje pčele nikako ne puštaju na ispašu u periodu angažovanja avijacije, već da ih zatvore u košnice, jer one spadaju u grupu osetljivih insekata na biocide koji se koriste u tretmanima suzbijanja komaraca.

To preduzeće takođe apeluje na sugrađane da obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, isprazne eventualna skladišta vode po dvorištima, kao što su podmetači za saksije, gume, stara burad, kao i da koriste repelente i propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju i da ekipama omoguće nesmetan rad.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"To će ove godine biti posebno važno, imajući u vidu vremenske uslove koji pogoduju razmnožavanju komaraca", ističe se u saopštenju.

Ukoliko građani primete povećanu brojnost komaraca na određenom lokalitetu, o tome mogu da obaveste servisni centar Grada Beograda na broj telefona 11-0-11 radnim danima od 7 do 22 časa, i subotom od 8 do 14 časa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija