Društvo

Novi trend na TikToku: Sada prodaju i lažna lekarska opravdanja za učenike koji beže sa časova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2024

-

16:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenoj mreži TikTok za 200 dinara nude se lažna lekarska opravdanja osnovcima i srednjoškolcima koji izostaju iz škole ili beže sa pojedinih časova. Navodi se da se dostava obavlja po celoj Srbiji. Otvoreno je nekoliko naloga, koji se bave tim nezakonitim poslom, a na jednom šaljivo piše da su to "najjača opravdanja za osnovnu i srednju školu".

"Nema više neopravdanih. Dostava po čitavoj Srbiji. Preko 40 saradnji, bez ijedne žalbe", stoji u jednoj objavi. U drugoj piše "Bežite koliko hoćete, ali nema neopravdanih"

Iako je letnji raspust, veliki broj učenika komentariše i raspituje se za ovakva opravdanja. "Nemojte da prestanete da radite, trebaće mi za sledeću godinu". Jedan kaže da će čak i da iskopira ova opravdanja.

Svi nalozi koji nude lekarska opravdanja, traže da im se zainteresovani kupci jave u privatnoj poruci, kako bi dobili opravdanje.

Ovim povodim oglasila se i Unija srednjoškolaca Srbije koja kaže da je suština problema u tome što su đaci previše opterećeni i da bi društvo i država trebalo da preduzmu nešto što će smanjiti to opterećenje i praktično smanjiti i potrebu đaka da izostaju sa časova.

"Potrebno je motivisati učenike, osnažiti ih i uveriti da neće biti kažnjavani represivnim metodama, već da će se preduzeti metode koje će biti u njihovu korist, kako ne bi osetili potrebu da se podvrgnu liniji manjeg otpora", kažu u Uniji srednjoškolaca Srbije

Bežanje sa časova

Izostanci iz škole su sve veći problem u školama. Pojedini učenici imaju i 30 radnih dana izostanaka. Škole se protiv toga bore, kako kaže Milibor Saković iz Društva direktora škola Srbije, tako što su roditelji obavezni da u roku od 24 sata obaveste školu da dete neće doći na nastavu zbog zdravstvenih problema. Takođe, u pojedinim školama roditelji su obavezni da donose opravdanja umesto đaka.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na lekarskim opravdanjima, koji kruže društvenim mrežama, vidi se pečar lekara sa imenom i prezimenom. Ne zna se ko stoji iza ovih nezakonitih radnji i da li je neko zloupotrebnio pečate lekara ili je jednostavno sve "falsifikat".

Živimo u 21. veku, nije nemoguće da se pečati naprave i da se izmisli imena i prezimena lekara.

Na sajtu Lekarske komore Srbije postoje registar licenciranih lekara. Svako može da ode na sajt LKS  i da vidite spisak svih registrovanih lekara u Srbiji.

Jedan od uslova za obavljanje ove profesije je da moraju da budu dostojni da se bave lekarskim pozivom, a ovakve aktivnosti sigurno nisu dostojne, odnosno predstavljaju uvredu za sve lekare koji pošteno rade svoj posao.

Eger: Suočavamo se lažnim opravdanjima, ali toga nema puno

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" na Novom Beogradu kaže da se kao direktor škole suočavao sa lažnim opravdanjima, ali da to nije tako česta pojava.

"Ne čudi me ova vest. Međutim, škole nisu istražni organi. Svaka škola je dužna da vodi računa da li deca dolaze na nastavu. Ako dete ne dolazi dva dana u školu, obaveštavaju se roditelji, a oni u u naredna tri dana u obavezi su da sve to opravdaju", naveo je on za Euronews Srbija.

Euronews

Dodaje da su imali slučajeve da se kradu opravdanja i donesu da se pravdaju časove. Sve to se otkrilo kontaktiranjem nadležnih.

Slično je i sa lažnim opravdanjima. Vrlo brzo se sve otkrije jer "deca su dece, pre ili kasnije sve ispričaju".

Eger kaže da lažna opravdanja nemaju šansu ukoliko je dobra saradnja na relaciji škola- roditelj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija