Društvo

Očuh osumnjičen za nanošenje teških povreda detetu na psihijatrijskom veštačenju

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

12:18

Očuh osumnjičen za nanošenje teških povreda detetu na psihijatrijskom veštačenju
Očuh osumnjičen za nanošenje teških povreda detetu na psihijatrijskom veštačenju - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Protiv A.I. (40) podneta je krivična prijava zbog nasilja u porodici, i on je osumnjičen da je naneo teške povrede petogodišnjem detetu, a nakon psihijatrijske ekspertize biće doneta odluka o njegovom daljem procesuiranju.

"Povodom događaja od 15.07.2024. godine na Čukarici, u kojem je petogodišnji Đ.N. zadobio je teške telesne povrede, Drugo OJT u Beogradu je istog dana osumnjičenog A.I. (40), očuha oštećenog, po protokolu zaključenim sa Klinikom za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" smestilo na Kliniku radi veštačenja, po krivičnoj prijavi koja je protiv njega podneta zbog krivičnog dela nasilje u porodici i  krivičnog dela nasilje u porodici izvršenog na štetu vanbračne supruge A.I. (29)", saopštilo je Drugo Osnovno javno tužilaštvo. 

Rok u kojem je potrebno izveštačiti osumnjičenog iznosi 15 dana, sa mogućnošću produženja za još 15 dana, te će se nakon prijema psihijatrijske ekspertize, odnosno nakon utvrđivanja da li je osumnjičeni procesno sposoban, doneti odluka da li će biti saslušan ili ne.

Takođe, tada će biti podnet predlog za određivanje pritvora Drugom osnovnom sudu u Beogradu i biće sprovedena istraga, odnosno izvedene sve neophodne dokazne radnje.

Maloletni Đ.N. zbrinut je na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", a postoje indicije da kod oštećenog postoje i ranije povrede kao posledica nasilja koje je pretrpeo, što će biti utvrđeno tokom istrage sudsko-medicinskim veštačenjem.

U zajedničkom domaćinstvu osumnjičenog i oštećenih živeo je i maloletni M.A. (8), sin osumnjičenog, koji je od strane nadležnog Centra za socijalni rad, po prijavi predmetnog događaja, smešten u ustanovu socijalne zaštite, te kako na osnovu do sada prikupljenih podataka postoje osnovi sumnje da je i on bio žrtva nasilja od strane oca, nadležnoj PS Čukarica biće naloženo da dostavi dopunu krivične prijave i u odnosu na ovo lice, zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi st. 1 KZ.

Takođe, Tužilaštvo utvrđuje i sve okolnosti vezane za ulogu i doprinos majke u nasilje koje je maloletni Đ.N. trpeo, odnosno da li je preduzela i koje mere kako bi isto sprečila, da li mu je omogućila adekvatnu medicinsku pomoć, a kako bi se donela odluka da li su se u njenim radnjama stekla obeležja kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Komentari (0)

Srbija