Društvo

Sedmi dan toplotnog talasa U Srbiji, na snazi crveni meteoalarm: Temperatura do 39°C, subjektivni osećaj - pakao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2024

-

07:55

Sedmi dan toplotnog talasa U Srbiji, na snazi crveni meteoalarm: Temperatura do 39°C, subjektivni osećaj - pakao
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi dan ovog toplotnog talasa donosi nam dosta sunčanih sati i ekstremno toplo vreme. Živa u termometru juče je dostizala čak 39. podeljak, a vrhunac toplotnog talasa očekuje se u narednih nekoliko dana, rekla je meterološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Na snazi će danas i sutra biti crveni meteoalarm, kao najviši stepen upozorenja. 

"Dugotrajne visoke temperature nepovoljno utiču na zdravlje ljudi i životinja, a opasnost od toplotnog udara ekstremno je velika, pogotovo sredinom dana. U periodu između 10 i 16 časova izbegavajte da boravite napolju, sa sobom obavezno nosite osveženje i zaštitu od sunca", rekla je Gojković. 

Osim tropskih dana ovaj toplotni talas obeležile su i tropske noći, a temperatura je u većim gradovima i tokom noći daleko iznad proseka. U Beogradu živa u termometru ne pada ispod 25. podeljka, dok se u ostalim većim gradovima kreće oko 20 stepeni Celzijusa.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Danas će u najtoplijem delu dana temperatura biti do 39 stepeni, ali će se zbog potpuno vedrog vremena činiti da je osetno toplije. Pojačan jugoistočni vetar duvaće u prvoj polovini dana i to samo u košavskom području, međutim kada se vazduh zagreje doći će do smirivanja atmosferske situacije", kaže Gojković.

U nedelju do 40 stepeni

Mirno i sunčano vreme obeležiće i drugi dan vikenda, a temperatura će u Pomoravlju dostizati čak 41 stepen. 

U Beogradu i Negotinu očekuje se do 40 stepeni, dok će u ostalim gradovima biti za stepen, dva svežije. U brdsko-planinskim predelima sredinom dana biće uslova za kratkotrajne lokalne pljuskove, dok u ostalim predelima ostaje vedro i sunčano.

"Predah od vrućine nećemo imati ni sledeće nedelje, jer se za ponedeljak i utorak prognozira i do 42 stepena. Stalni priliv toplog afričkog vazduha u kombinaciji sa vedrim vremenom uzrokuje intenzivno zagrevanje tla, što uzrokuje da svaki dan bude sve topliji", kaže Gojković.

Prognostički modeli najavljuju da ćemo sve do 20. jula imati ekstremne vrućine sa temperaturom između 35 i 40 stepeni Celzijusa, a da nam tek sledećeg vikenda stiže kratkotrajno osveženje u vidu lokalnih pljuskova i zahlađenja od svega nekoliko stepeni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija