Društvo

Unicef u Srbiji obeležava Mesec roditeljstva: Roditeljska briga ima ključnu ulogu u odrastanju i razvoju dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2024

-

10:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Unicef obeležava Mesec roditeljstva s ciljem da skrenu pažnju na to da roditeljska briga ima ključnu ulogu u odrastanju i razvoju dece, kao i da pozovu državu da ojača sistem brige o porodici. 

Vesna Savić Đukić, šefica odseka za saradnju sa privatnim sektorom Unicefa u Srbiji, za Euronews Srbija kaže da nijedna prethodna generacija nije imala ovoliko naučnih saznanja kako roditeljstvo utiče na život i dobrobit dece, ne samo u tom trenutku ranog uzrasta nego i kasnije. 

"Nauka je dosta toga otkrila vezano za razvoj deteta, za razvoj mozga i mi u Srbiji pokušavamo da sa Ministarstvom zdravlja i sa drugim državnim institucijama učinimo sve kako bi roditelji dobili usluge, dovoljno informacija, dovoljno podrške, dovoljno znanja na koji način je najbolje gajiti decu i prevazići roditeljski stres", kaže Savić Đukić.

Kada roditelji imaju prave informacije, imaju i mnogo manje problema tokom odrastanja deteta, posebno u adolescenciji. Zato u okviru obeležavanja Meseca roditeljstva, Unicef zajedno sa Ministarstvom zdravlja i uz podršku Lego fondacije organizuje regionalnu Konferenciju o razvoju u ranom detinjstvu i roditeljstvu.

Unsplash

 

"Konferencija će okupiti preko 500 stručnjaka i praktičara koji rade na ranom razvoju dece, kroz različite usluge i zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite. Nama je cilj da među 26 zemalja koje učestvuju razmenimo primere dobre prakse, vidimo na koji način će državne institucije i međusektorska saradnja biti bolje organizovani, učvršćeni, kako bi mogli da pružuju bolju podršku porodicama i kako bismo zajedno radili više na roditeljstvu", objašnjava naša sagovornica. 

Ona ističe i da je do sada već mnogo urađeno na ovom polju i da Srbija ima dosta primera dobre prakse, poput patronažne službe i Bebbo aplikacije koja već ima više od milion korisnika.

"Imaćemo čime da se pohvalimo zajedno sa našim partnerima. Očekivanja su nam da ćemo ono što su primeri dobre prakse sada institucionalizovati i učiniti još više da sva vrata za roditelje širom Srbije budu otvorena kako bi im se olakšala uloga", kaže Savić Đukić.

Ona ističe da je Unicef jedina organizacija koja se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga. 

"Nama su građani, biznis sektor u Srbiji, značajni partneri, puno toga smo do sada uradili. Samo smo u poslednjih dve godine omogućili da se uspostavi preko 19 centara za rane intervencije, a puno toga su građani svojim redovnim mesečnim donacijama podržavali. Ja se nadam da će tako i da ostane", zaključuje naša sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija