Društvo

U podne u Valjevu izmereno 36 stepeni: RHMZ upozorio na grmljavinske nepogode

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

22/06/2024

-

13:22

U podne u Valjevu izmereno 36 stepeni: RHMZ upozorio na grmljavinske nepogode
U podne u Valjevu izmereno 36 stepeni: RHMZ upozorio na grmljavinske nepogode - Copyright Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP, profimedia, Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je na grmljavinske nepogode koje će zahvatiti neka područja Srbije. U poslednjoj sedmici juna biće vrlo nestabilno, ponovo sa pojavom grmljavinskih nepogoda sa intenzivnim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom.

RHMZ objavio je danas oko 14:30 sati da se prvi pljuskovi sa grmljavinom očekuju u Podrinju i Mačvanskom okrugu (Mali Zvornik - Krupanj), uz pojavu grada i potencijalno jakog ili olujnog vetra.

Prvi oblačni razvoji osmatraju se i na jugu Raškog i Zlatiborskog okruga, naveo je RHMZ.

RHMZ je ranije saopštio da bi "prvi oblačni razvoji" uslovili u delovima Podrinja pojavu kiše i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. 

Danas je najveća verovatnoća za nepogode u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, sutra se zona povećanog rizika proširuje i na ostale regione u zemlji, dok će u ponedeljak, 24. juna, verovatnoća za nepogode kratkotrajno opasti, osim na jugu Srbije. 

"Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", naveo je RHMZ.  

Danas očekujemo pik toplotnog talasa sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni, najavio je RHMZ. 

U podne je u Valjevu zabeleženu 36 stepeni, što se poklapa i sa subjektivnim osećajem. Najteže je Novosađanima, gde je subjektivni osećaj da su 43 stepena (iako je objektivno 35).

Sutra, 23. juna, očekuje se da će maksimalna vrednost temperature biti od 30 do 36 stepeni, a sledeće sedmice od 28 do 34 stepena.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Sutra će u Srbiji biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali vrlo nestabilno, pa će oblačni razvoji sa pljuskovima i grmljavinom lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom. Van grmljavinskih razvoja, vetar će biti u skretanju na slab i umeren, severozapadni.

Najniža temperatura od 18 do 23 stepeni, a najviša od 30 stepenina severu i zapadu Srbije do 36  stepeni na istoku i jugoistoku zemlje. 

U Beogradu će sutra biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali vrlo nestabilno, pa oblačni razvoji sa pljuskovima i grmljavinom u pojedinim delovima grada mogu biti praćeni i gradom i olujnim vetrom. Van grmljavinskih razvoja, vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura biće od 20 do 22 stepeni, a najviša oko 31 stepen. 

Prema prognozi RHMZ, tokom narednih sedam dana biće promenljivo oblačno, toplo, sparno i nestabilno sa sunčanim intervalima, ali i sa pojavom pljuskova, grmljavina, kao i lokalnih grmljavinskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija