Društvo

Pred nama najtopliji dan ovog toplotnog talasa, temperature do 39 stepeni: Kada stiže osveženje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2024

-

08:24

Pred nama najtopliji dan ovog toplotnog talasa, temperature do 39 stepeni: Kada stiže osveženje
Pred nama najtopliji dan ovog toplotnog talasa, temperature do 39 stepeni: Kada stiže osveženje - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremno toplo vreme koje je obeležilo prethodnih šest dana završava se u nedelju. Još danas ćemo biti pod uticajem veoma toplog afričkog vazduha dok nam od sutra stiže zahlađenje.

Priliv hladne vazdušne mase sa severa danas će u drugoj polovini dana uzrokovati razvoj lokalnih grmljavinskih nepogoda. Na snazi su i dalje narandžasti i crveni meteoalarm, pre svega na ekstremno visoke temperature, dok u Vojvodini postoji upozorenje i na grmljavinske nepogode, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Pred nama je najtopliji dan ovog toplotnog talasa. Temperatura će se u Beogradu i Loznici kretati do 39. podeljka, dok će u ostalim gradovima biti za stepen, dva hladnije. U periodu između 10 i 17 časova izbegavajte da boravite na otvorenom, izbegavajte da duže vremena budete na suncu i obavezno sa sobom ponesite osveženje. 

Sredinom dana i u poslepodnevnim satima umesto južnog vetra počinje da duva severac, što će naznačiti prolazak hladnog fronta. Mešanje različitih vazdušnih masa uzrokuje burne atmosferske procese, te ćemo u drugoj polovini dana imati razvoj lokalnih kišonosnih oblaka. 

Pljuskovi i grmljavina stižu nam sa zapada, ponegde se očekuje i nešto veća količina kiše, a u zoni padavina duvaće pojačan vetar. 

Od nedelje sledi postepeno zahlađenje. Drugi dan vikenda obeležiće temperatura između 30 i 35 stepeni, uz novo naoblačenje u poslepodnevnim satima. Vreme će biti slično današnjem - prepodne sunčano, poslepodne sa pljuskovima i grmljavinom. Iako će sutra biti za oko 5 stepeni svežije nego danas, to nije kraj toplotnog talasa jer se temperatura i dalje kreće daleko iznad proseka. 

Početak naredne nedelje obeležiće dodatno zahlađenje, te možemo reći da se prvi toplotni talas ovog leta zvanično završava u utorak. 

U ponedeljak i utorak temperatura će se kretati oko 30 stepeni uz smenu sunca i oblaka i lokalne pljuskove. Od srede nam stiže nov talas nestabilnosti, pa ćemo tako imati intenzivnije oluje, ali i dodatno zahlađenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija