Društvo

Elektronske cigarete sve popularnije među osnovcima: Ukusi voća i jarke boje privlače decu, a opasne su po zdravlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2024

-

08:01

Elektronske cigarete sve popularnije među osnovcima: Ukusi voća i jarke boje privlače decu, a opasne su po zdravlje
Elektronske cigarete sve popularnije među osnovcima: Ukusi voća i jarke boje privlače decu, a opasne su po zdravlje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Upotreba elektronskih cigareta značajno povećava rizik od razvoja astme pokazuje istraživanje Univerziteta u Hjustonu. Iako je istraživanje sprovedeno na odraslima, u Srbiji je upotreba takvih proizvoda posebno raspostranjena među mladima, i to čak među učenicima osnovnih škola.   

Samo mesec dana korišćenja ovih cigareta doprinosi razvoju astme preko 200 odsto. Puff ili Vejp, kako se popularno naziva upotreba elektronskih cigareta, posebno privlači pažnju mladih.

"Sam dizajn je takav da je veoma privlačan mladima, u jednom momentu je bilo registrovano čak 15.000 različitih aroma. Te arome nisu arome duvana već su arome borovice, jagode i raznih drugih ukusa", kaže za Euronews Srbija Biljana Kilibarda iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Jarke boje i mnoštvo slatkih ukusa prikrivaju činjenicu da su opasni po zdravlje. Istraživanje Batuta pokazalo je da je svaki peti učenik viših razreda osnovne škole barem jednom probao elektronsku cigaretu. A najveći deo njih ne zna koje mogu da budu posledice.

"Čak nisu ni svesni da u elektronskim cigaretama postoji nikotin, naše istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da čak 70 odsto učenika prvih razreda srednjih škola koji su koristili cigarete mislili da sadrži samo arome", istakla je Kilibarda.

Zabranjena prodaja

Iako je zabranjena prodaja elektronskih cigareta maloletnicima, u praksi to nije tako. Nekadašnja predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev upozorava da postoji mnogo propusta.

profimedia

 

"Kod nas ne postoji politika prema upotrebi duvana i srodnih duvanskih proizvoda. Nemamo dobre zakone, postojeći su zastrareli preko svake mere. Nemamo nikakvu propagandu, odnosno medijske kampanje, koje bi obaveštavale stanovništvo o čemu se tu radi i kakvi su to proizvodi", istakla je ona.

A upotreba elektronskih cigareta prisutna je i u školama. Nedavno je pažnju javnosti privukao slučaj u OŠ "Vasa Pelagić" u Beogradu kada je učenik koristio elektronsku cigaretu za vreme časa, a zatim se zbog toga i sukobio sa nastavnicom.

"Kada ih mi primetimo naša apsolutno standardna praksa jeste da ih opomenemo, da kažemo da ugase cigaretu, da je odlože ili da izađu van dvorišta. Međutim to je toliko rasprostranjena pojava da mislim da je nemoguće sankcionisati van škole", kaže Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Sledeći korak obične cigarete

U pojedinim slučajevima za korisnike elektronskih cigareta sledeći korak su obične cigarete.

profimedia

 

"Znači direktno targetiraju svoje buduće korisnike i tome zaista treba stati na put", kaže dr Krstev.

Osim astme, nikotinski proizvodi su opasni i po nervni sistem, kao i srce i krvne sudove. Budući da su elektornske cigarete od skora na tržištu, dugoročne posledice će tek postati poznate. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija