Društvo

Beograd obeležava gradsku slavu: Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do hrama Svetog Save

Komentari

Autor: Fonet

13/06/2024

-

08:58

Beograd obeležava gradsku slavu: Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do hrama Svetog Save
Beograd obeležava gradsku slavu: Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do hrama Svetog Save - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici proslavljaju danas Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, slavu Beograda, a u 19 časova u Vaznesenjskom hramu počinje Spasovdanska litija.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je sve one koji žele da učestvuju u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine grada Beograda, prenosi RTS.

Programom je predviđeno da litija krene od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Hrama Svetog Save, gde će patrijarh održati besedu.

Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku, a ikonu Majke Božje Znamenje u Begrad je doneo mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj.

Ta ikona je pronađena 1295. godine u korenu jednog drveta u gradu Kursku i vekovima čuva, štiti i isceljuje, navodi SPC. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija