Društvo

Širenje mreže Mejkers labova za srednje škole u Srbiji: Novi konkurs za budućnost punu izbora, znanja i inovacija

Komentari

Autor: PR

10/06/2024

-

16:04

Širenje mreže Mejkers labova za srednje škole u Srbiji: Novi konkurs za budućnost punu izbora, znanja i inovacija
Širenje mreže Mejkers labova za srednje škole u Srbiji: Novi konkurs za budućnost punu izbora, znanja i inovacija - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Grupa za obrazovanje (Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija) do sada je napravila velike korake na putu ostvarivanja svoje misije, otvorivši 14 Mejkers labova u 13 gradova Srbije od kraja 2022. godine.

Do kraja godine, planira se otvaranje učionica budućnosti u još 13 srednjih škola različitih profila, čime će pristup učionicama budućnosti biti omogućen za više od 25.000 đaka i 2.500 nastavnika. I dok se u postojećim Mejkers labovima već nižu uspesi i realizuju inovativne ideje, otvoren je novi konkurs za škole širom Srbije.

Mejkers labovi - prostori u kojima rastu ideje i uspesi

U oktobru 2022. godine otvoren je prvi Mejkers lab i to u Medicinskoj školi u Čačku, a od tada priča o prostorima u kojima se kreira budućnost puna inovacija ne staje. Otvoreni su Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji, a privodi se kraju i opremanje Mejkers laba u Kraljevu za otvaranje u septembru. Trenutno u 14 otvorenih Mejkers labova širom Srbije učenici i nastavnici istražuju, primenjuju svoje znanje, inoviraju, učestvuju u različitim programima i izazovima, i kroz sve to stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka.

Promo

 

Rezultati i primeri dobre prakse su već tu. Učeničke kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i krče put ka evropskim. Zatim, timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi "Mija Stanimirović" iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

Novih 12 u 2024. godini

Prema planovima Grupe za obrazovanje, 2024. i 2025. godina proći će u znaku širenja Mejkers mreže, s obzirom da će do kraja ove godine u Srbiji biti otvoreno još 12 novih učionica budućnosti i to u sledećim školama:

● Gimnazija "Takovski ustanak", Gornji Milanovac

● Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad

● Gimnazija "Josif Pančić", Bajina Bašta

● Gimnazija "Bora Stanković", Niš

● Tehnička škola Pirot

● Tehnička škola Šabac

● Prva tehnička škola Kragujevac

● Medicinska škola "7. april", Novi Sad

● Srednja škola Žitorađa

● Poljoprivredna škola Vršac

● Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac

● Poljoprivredna škola Bač

Promo

 

Do kraja ove godine, više od 25.00o đaka zajedno sa 2.500 nastavnika imaće priliku da se kroz Mejkerse poveže sa inovativnom tehnologijom, programima, naukom i privredom, što je podrška ne samo srednjim školama već i njihovim lokalnim zajednicama. Povezivanje privrede i obrazovanja je jedan od ključnih aspekata inicijative, kako zbog transfera savremenih znanja i veština tako i zbog uspešnog širenja mreže Mejkers labova. Kao i do sada, tu su kompanije i njihovi timovi koji ulažu svoje resurse u izgradnju sistema podrške obrazovanju, a to su – Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company i NCR fondacija. Veliki broj predstavnika civilnog društva kao i kompanija koje stoje iza ovog projekta, pokazuju značaj ove misije, kako za razvoj i rast mladih, tako i za dobrobit celog društva.

Prijavi se na konkurs i izgradi svoj Mejkers lab

Izgradnja i razvoj svakog Mejkers laba je zajednički poduhvat Grupe za obrazovanje, školskog kolektiva i privrede. Zajedno se radi na planiranju, izgradnji i opremanju laba, kao i na kreiranju programa koji će se u njemu izvoditi u skladu sa potrebama i ambicijamna svake škole. Da bi proces bio uspešan, potrebni su angažman i posvećenost školskog tima, kao i dobra komunikacija i saradnja sa lokalnom zajednicom. U proces izgradnje i kasnije aktivnosti Mejkers laba može se uključiti onoliko nastavnika koliko je zainteresovano, ali je važno da barem jedan ili dva nastavnika preuzmu ulogu koordinatora Mejkers laba.

Sve zainteresovane srednje škole i gimnazije u Srbiji od danas do 1. oktobra mogu da se prijave i ukoliko ispunjavaju uslove, dobiju svoj Mejkers lab i njegove inovativne programe. Broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen. Biće kontaktirane one škole koje ispunjavaju kriterijume za otvaranje Mejkers laba a izgradnja i otvaranje Mejkers labova biće planirana i realizovana u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom Grupe za obrazovanje.

Sve informacije o načinu prijave možete videti OVDE.

Komentari (0)

Srbija