Društvo

Uključen crveni meteoalarm, vreme iz sata u sat sve nestabilnije: Kad stiže otopljenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2024

-

07:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iz relativnog stabilnog i toplog vikenda ulazimo u veoma nestabilnu nedelju. U narednim satima računajte na jake pljuskove, lokalno grad i olujni vetar. Najviša dnevna temperatura biće do 30 stepeni Celzijusa, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

"U istočnoj Srbiji i Pomoravlju danas je na snazi najviši stepen upozorenja-crveni meteoalarm. Na ovom području se poslepodne očekuju grmljavine sa gradom i velika količina kiše, preko 20l/m2 koja će pasti za vrlo kratko vreme. Zbog udara gromova može doći do prekida električne energije, a zbog jakih pljuskova do lokalnih bujica", kaže ona.

Kako je dodala, atmosfera će biti iz sata u sat sve nestabilnija, kako se sa severa bude približvao hladan front.

Euronews/Ljiljana Gradinac

 

"On na svojoj liniji, tačnije ispred sebe, gura veoma topao i vlažan vazduh koji je glavni okidač za nastanak grmljavinskih oluja. Oluje se očekuju širom Srbije, a najintezivnije će biti u Pomoravlju i u istočnim delovima, tačnije na potezu od Požarevca pa sve do Leskovca. Očekujemo krupan grad više od pet centimetara i veliku količinu kiše od 10, pa sve do 50l/m2 u zavisnosti od mesta do mesta", navela je.

Intezivne pljuskove i grad, dodaje, pratiće promena pravca vetra sa južnog na severni. U zoni grmljavinskih oblaka vetar će biti olujan.

"Temperatura u skladu sa mesecom u kom se nalazimo. Od 25 na severu do 29-30 na jugu", rekla je.

U nastavku nedelje svežije uz povremenu kišu i pljuskove. Lokalnih oluja može biti još sutra ponegde na jugu, zatim do četvrtka sledi potpuna stabilizacija i otopljenje. Tokom narednog vikenda očekujemo temperaturu iznad 30 stepeni, zaključila je Ćirkovi-.

Komentari (0)

Srbija