Društvo

Direktorka RFZO: Lečenje osoba obolelih od multipla skleroze značajno unapređeno

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2024

-

23:33

Direktorka RFZO: Lečenje osoba obolelih od multipla skleroze značajno unapređeno
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Društvo multipla skleroze Srbije obeležilo je danas, na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, 50. godišnjicu od osnivanja, pod sloganom "18.262 - Svaki dan se računa".

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić istakla je da je lečenje u poslednje četiri godine značajno unapređeno stavljanjem inovativnih lekova na listu lekova koje finansira država. 

"Lečenje je unapređeno značajno u poslednje četiri godine stavljanjem najnovijih inovativnih lekova na listu lekova, i ne samo to, nego i povećanjem broja pacijenata koji se leče tim istim inovativnim lekovima", rekla je Radojević Škodrić za Tanjug. 

Kako je navela 2020. godine na listu je stavljeno sedam inovativnih lekova, koji su u tom momentu postojali u drugim zemljama u Evropi i svetu.

Nakon toga, dodala je, 2022. godine se pojavio još jedan inovativni lek za posebnu formu multiple skleroze (MS), sekundarnu, progresivnu i taj lek je stavljen na listu lekova preko RFZO.

Na poslednju listu, objasnila je Radojević Škodrić, koja je izašla 2023. godine, stavljena su dva alternativna leka za MS.

"Sve u cilju koji ima RFZO, a to je da se kontinuirano stavljaju inovativni lekovi kako bi bili dostupni pacijentima, ali isto tako kako bi i lekari koji se bave ovom oblasti imali razne terapijske alternative", rekla je direktorka RFZO.

Kada je u pitanju broj obolelih on se značajno promenio u poslednje četiri godine. 

"Kada je u pitanju broj obolelih, 2005. godine se lečilo 150 pacijenata inovativnim terapijama, a ove godine se leči 5.100 pacijenata. Zaista ogroman napredak u broju pacijenata. Trenutno, 57 pacijenata obolelih od multiple skleroze leči se najsavremenijim terapijama. To je izuzetan rezultat koji smo postigli za poslednje četiri godine i mnogo bolji rezultat od zemalja centralne i jugoistočne Evrope", rekla je Radojević Škodrić.

Terapija

Naglasila je da je davanje inovativnih terapija od decembra 2022. godine decentralizovano. 

"Do decembra 2022. primenjivala se u samo pet bolnica, to su u glavnom tercijalne bolnice, međutim tada smo omogućili davanje inovativnih terapija za MS u čak 22 različite bolnice širom Srbije. U ovom momentu smo dodali još četiri bolnice Negotin, Jagodina, Pirot i Vranje, u njima će takođe od sada moći pacijenti da dobiju najsavremeniju terapiju, što je jako značajno zbog komfora pacijenata", rekla je Radojević Škodrić. 

Dodala je da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića već obezbeđeno 10 dodatnih najsavremenijih magnetnih rezonanci i da je savremena oprema, pored savremene terapije, jako označajana zbog redovnih kontrola. 

Istakla je da, kao što je u Srbiji zdravstvo prioritet, tako je za RFZO stavljanje inovativnih lekova na listu prioritet. 

profimedia

 

"Zdravstveni sistem je dinamičan, javljaju se stalno novi lekovi, za istu bolest za isti oblik MSse javljaju novi inovativni lekovi, tako da ćemo se mi truditi da idemo u korak sa drugim zemljama, kao što smo i dostigli mnoge zemlje Evrope u lečenju pacijenata", rekla je Radojević Škodrić. 

Neurolog Kliničkog centra Srbije dr Jelena Drulović izjavila je da su promene koje su se desile od osnivanja Društva ogromne, posebno po pitanju uspostavljanja dijagnoze, a zatim i lečenja. 

"Ne zna se ko je srećniji zbog ovih promena, da li mi zdravstveni radnici koji se bavimo ovom bolešću ili sami pacijenti, jer mi svi živimo danas potpuno druge živote, a pre svega pacijenti i njihove porodice. Potpuno je promenjena mogućnost lečenja, na jedan zaista izvanredan način", rekla je Drulović.

Kada je reč o statistici, ona je rekla da se u Srbiji sada leči 60 odsto obolelih, a da je pre pet godina bilo lečeno svega 12 odsto. 

"Zašto lečimo 60 odsto ljudi? Zato što postoji jedan procenat kojima to nije neophodno, to je jedna mala grupa od 15 do 20 odsto pacijenata, koji ne zahtevaju tretman i koji ne žele da se leče. Nažalost, postoji i nekih 20 odsto ljudi koji su u fazi da sada nemamo lekove kojima možemo da pomognemo da oni budu bolje, što je još nepromenjeno u ovoj oblasti u svetu - da ne možemo da poporavimo, jer kada se jednom napravi deficit koji traje više od godinu dana, mi nažalost ni na koji način lekovima to ne možemo da ispravimo", naglasila je Drulović. 

Napredak

Predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković rekla je da je u poslednjih 50 godina napravljen ogroman napredak, posebno kada je reč o poznavanju i prepoznavanju multipleks skleroze i vidljivosti obolelih u društvenoj zajednici. 

"Nekada i da smo hteli da imamo drugačiji status, nismo mogli, jer je terapija bila vrlo skučena i oskudna za razliku od danas. Sada ima 10 vrsta lekova koji se mogu dobiti preko RFZO, zatim dijagnostika je vrlo brza. Nekada se lutalo po nekoliko godina dok se ne otkrije MS, sada je to za 15-ak dana, samim tim počinje se mnogo ranije lečenje i ono je vrlo uspešno", rekla je Brajković za Tanjug. 

Društvo multiple skleroze Srbije je osnovano davne 1974. godine i jedno je od najstarijih i najbrojnijih udruženja pacijenata u Srbiji. Zastupa više od 9.000 osoba obolelih od multiple skleroze, organizovanih u 14 lokalnih udruženja pacijenata širom Srbije.

Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest i najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci.

 

Komentari (0)

Srbija