Društvo

Sme li Željko Mitrović da odapinje "eksplozivne strele"? Snimak digao buru u javnosti i skrenuo pažnju na jedan problem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

20:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon tek završenog Sajma tehnike u Beogradu, gde je jedna od njegovih kompanija izlagala, vlasnik televizije Pink Željko Mitrović je 24. maja dao izjavu svojoj medijskoj kući, tokom koje je u ruci držao nešto što zaista podseća na minsko-eksplozivno sredstvo. Onda je dan kasnije, a pre nego što je, kako je sam napisao, otišao na koncert "Ramštajna", Željko Mitrović u blizini Despotovca ispalio uz pomoć luka i strele, onu napravu koju je pokazao. 

Na snimku objavljenom na mreži X vidi se kako sa udaljenosti od 15-20 metara on ispaljuje ovaj objekat koji naknadno eksplodira. Ono što je potom usledilo bile su brojne reakcije, ne samo na društvenim mrežama, već i u klasičnim medijima, a bilo je i onih koji su zbog ovoga tražili privođenje, odnosno hapšenje vlasnika Pinka zbog ugrožavanja bezbednosti i zbog toga, kako oni smatraju, to što je on uradio je protivzakonito. 

Euronews Srbija se ovim povodom obratio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu sa nekoliko pitanja. Da li je prekršio neki i koji zakon zbog postavljanja snimka na kojem se vidi da gađa iz naprave koja podseća na minsko-eksplozivnu napravu? Da li je za takvu vrstu aktivnosti Mitrović morao da dobije posebnu dozvolu? Naše treće pitanje je glasilo koja i kolika kazna je predviđena za ovo krivično delo. 

Više javno tužilaštvo vrlo brzo je odgovorilo na naš upit navodeći da se obratilo policiji sa zahtevom da policija prikupi potrebne dokaze u ovom slučaju, da se utvrdi gde je nastao snimak, da li je na snimku pravo minsko-eksplozivno sredstvo, na koji način je izazvana eksplozija i da li je ono što je eksplodiralo mina ili pirotehnički efekat. 

Tužilaštvo takođe navodi da bi, ukoliko se utvrdi da je u pitanju pravo minsko-eksplozivno sredstvo, trebalo da se ustanovi na koji način je Mitrović dospeo do tog oružja, da li je imao dozvolu za držanje i za upotrebu. 

Na društvenim mrežama, osim onih koji su napadali Mitrovića, bilo je i nekih racionalnih komentara, koji su tumačili da je praktično nemoguće da je Mitrović ispalio pravu minsko-eksplozivnu napravu, sugerišući da je ona mnogo teža od ovoga, da ovo što Mitrović drži u ruci ne deluje teže od tek nekoliko stotina grama, a da su minobasnačke mine teške između 1,3 kg i više od 3 kg. 

Sve o svemu da je Mitrović zaista ispalio pravu minu, on bi verovatno poginuo ili u najboljem slučaju bio teško povređen, sugeriše jedan od komentara. 

Mi smo se obratili i televiziji Pink, sa zahtevom da dobijemo objašnjenje i uputili su nas na izjavu koju je sam Željko Mitrović dao sinoć, gostujući na svojoj televiziji. On je rekao da ono što je držao nije bila prava minsko-eksplozivna naprava, da je u pitanju plastika i, kako je sam rekao tokom ovog gostovanja, jedino što je pravo na onom snimku bila je strela.

Slučaj je za našu televiziju komentarisao i analitičar Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike, takođe primetivši da očigledno nije u pitanju ubojito sredstvo. 

"Sudući po snimku apsolutno nije bilo parčadnog dejstva. Međutim, ovaj slučaj može da generiše neke dobre stvari u Srbiji. Naime, Željko Mitrović je upotrebljavajući, da li je to filmski rekvizit ili scensko oružje... generisao jednu potrebu da se to zakonski reguliše. U zakonu o oružju i municiji nema regulisane stavke oko filmskih rekvizita i scenskog oružja. A videli smo po slučaju u Americi Aleka Boldvina koliko to može biti opasno. Znači, snimanje svakog scenarija, svakog filma, dokumentarne serije sa oružjem ili sa filmskim rekvizitima zahteva prisustvo stručnjaka koji bi objašnjavao i glumcima i koji bi na kraju krajeva obezbedio na adekvatan način čuvanje tih sredstava", povukao je Lunić zanimljivu paralelu između dva slučaja.

Kompletan razgovor sa analitičarem, prevashodno na temu prijema tzv. Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO, pogledajte na videu ispod.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija