Društvo

Vremenska prognoza za vikend: Mnogo sunca, malo kiše i jaka košava, ali jedna stvar je jasna - stiže leto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2024

-

07:55

Vremenska prognoza za vikend: Mnogo sunca, malo kiše i jaka košava, ali jedna stvar je jasna - stiže leto
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nedelja koja je za nama donela nam je veoma dinamično vreme - česte i obilne padavine, kao i grmljavinske nepogode koje su zabeležene u celoj zemlji. 

U pojedinim delovima Srbije palo je više od 50 litara kiše po kvadratnom metru što je na manjim vodotokovima uzrokovalo bujične poplave. Zbog obilnih padavina širom Evrope porast vodostaja zabeležen je i na Dunavu, a maksimum plimskog talasa očekuje se sredinom naredne nedelje, bez opasnosti od izlivanja. 

Vikend koji je pred nama donosi nam delimičnu stabilizaciju vremena.

Tako ćemo već danas imati uglavnom suvo i pretežno sunčano vreme, dok će slabih lokalnih padavina ipak na kratko biti u brdsko - planinskim predelima. Krajem dana slaba kiša se očekuje i na zapadu zemlje. Blaži porast vazdušnog pritiska i razvedravanje uzrokovaće i porast temperature, te će u najtoplijem delu dana u Vojvodini i Timočkoj krajini biti i do 28 stepeni, dok se nešto niža temperatura zadržava u centralnim i zapadnim predelima gde živa u termometru neće prelaziti 25. podeljak.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prvi dan vikenda obeležiće i jačanje jugoistočnog vetra koji će u košavskom području povremenu duvati brzinom do 50 km/h.

Slično vreme zadržava se i drugog dana vikenda. Pljuskovi i grmljavina prognoziraju se samo u jugozapadnim i južnim predelima, gde će ponovo pasti do 20 litara kiše za svega nekoliko sati. U ostalim predelima ostaje suvo i pretežno sunčano, a temperatura će se kretati između 23 stepena na jugu do 26 na severu zemlje. Vetar će biti nešto jačeg intenziteta, a u Pomoravlju se očekuju udari do 60 km/h.

Početak naredne nedelje donosi nam suvo i sunčano vreme, sa slabim vetrom, što znači da nam stiže i otopljenje. Maksimalna temperatura će u ponedeljak biti oko 28.podeljka, dok se u utorak lokalno očekuje i do 30 stepeni. 

Prognostički modeli najavljuju novu destabilizaciju vremena sredinom sledeće nedelje, kada će ponovo na širem području Srbije biti uslova za razvoj lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Temperatura će se tokom cele sledeće nedelje kretati oko i malo iznad proseka, dakle oko 28 stepeni. 

Poslednje dane maja obeležiće pravo prolećno vreme, dok nam početak juna donosi osetniji porast temperature kao najavu za leto koja nam ubrzo stiže. 

Komentari (0)

Srbija