Društvo

Beo grad, beo i taksi: Većina taksista se prilagodila novim pravilima, samo mali broj se našao u "nebranom grožđu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2024

-

13:00

Beo grad, beo i taksi: Većina taksista se prilagodila novim pravilima, samo mali broj se našao u "nebranom grožđu"
Beo grad, beo i taksi: Većina taksista se prilagodila novim pravilima, samo mali broj se našao u "nebranom grožđu" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je u sredu, 8. maja, stupila na snagu Odluka o taksi prevozu koja je usvojena pre tri godine, i prema kojoj sva taksi vozila moraju da budu bele boje. 

Taksisti koji ne budu ispoštovali ove evropske standarde, snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara, a mogli bi da ostanu i bez dozvole za rad.

Iz tog razloga, najveći broj taksista koji ne ispunjavaju ove uslove prethodnih dana nije ni izašao na ulice, jer ne žele da rizikuju visoke kazne. 

Kako je ranije kazao predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, većina taksista ispoštovala je ovu odluku koja je stupila na snagu 2021. godine.

"Na ulicama Beograda je više od 6.000 taksi vozila i većina je svoja vozila prilagodila važećim pravilima, ostalo je oko 20 odsto njih koji to još uvek nisu uradili. Za one koji ne ispoštuju rok, neće biti tolerancije, jer je došlo vreme da i u Beogradu taksi vozila budu unificirana kao i u svakoj evropskoj metropoli", rekao je on. 

Kako prenosi Beoinfo, veliki broj taksista iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 evra po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine - i oni jesu bele boje.

Nema subvencije za "farbanje"

Međutim, nisu svi taksisti bili u mogućnosti da nabave novo vozilo uz subvenciju države, pa su sada neki od njih, koji voze automobile drugih boja, u "nebranom grožđu".

"Ovakva odluka gradu ne donosi nikakvu korist, već samo trošak taksistima. Mi smo predlagali da država ili grad učestvuju sa polovinom novca u kupovini folija, koje koštaju čak 1.200 evra, barem za nas koji nismo iskoristili subvenciju za kupovinu novog automobila. Međutim, nismo naišli na razumevanje, grad nije imao sluha za naš predlog", rekao je za Euronews Vladimir Karanović, predsednik skupštine Udruženja Beo Taxi u prilogu Dušana Ilića za Euronews
.
S druge strane, ni građani nisu sasvim uvereni da je ova mera bila neophodna, iako ima različitih mišljenja.
 
Neki su zadovoljni što će jednobojnost doprineti prepoznatljivosti i kažu da je "red" da u Beogradu taksivozila budu bele boje, dok drugi ne razumeju kakve to prednosti donosi kada se danas ionako najveći broj taksi usluga naručuje putem telefonskog poziva ili aplikacije.

U svakom slučaju, gradski čelnici veruju da je uređivanjem ove oblasti Beograd stao u red evropskih metropola, gde je izgled taksi vozila takođe uniformisan. Građani se samo nadaju da sve ovo neće uticati i na cene taksi usluga.

Pogledajte prilog sa Euronewsa:

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija