Društvo

"Ta vakcina se ne prometuje u Srbiji": Oglasio se ALIMS nakon što je AstraZeneka povukla cepivo iz EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2024

-

16:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv kovida 19, farmaceutske kuće AstraZeneka, koja je povučena iz Evropske unije, ima važeću dozvolu u Srbiji ali se ne prometuje i nije dostupne građanima Srbije, saopštila je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)

Navode da su u kontaktu sa nosiocem dozvole za ovaj proizvod u Srbiji i da će doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara.

"Agencija kontinuirano prati sve neželjene reakcije na sve lekove i vakcine na tržištu u Srbiji i povezani smo na bazu Svetske zdravstvene organizacije u Upsali (Švedska), gde se prikupljaju sve neželjene reakcije na globalnom nivou. U pogledu prijava u našoj zemlji, evidentirane neželjene reakcije nisu do sada zahtevale regulatornu meru povlačenja leka, odnosno vakcine sa tržišta", kažu u ALIMS-u.

Inače, farmaceutska kompanija AstraZeneka povukla je vakcine protiv kovida - Vaxzevria sa tržišta EU. Najavili su da će isto uraditi i u Velikoj Britaniji. U kompaniji navode da su to uradili iz komercijalnih razloga. Međutim, treba napomenuti i da je protiv te kompanije podneta grupna tužba (pokrenula 51 osoba) zbog nuspojava koje su se javile nakon vakcinacije. 

Vakcina protiv kovida 19 - Vaxzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneka je u februaru podnela Višem sudu u Londonu dokumenta u kojima se vidi da vakcina "može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS- trombozu sa sindromom trombocitopenijom".

Radovanović: Nepotrebna panika

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović smatra da se nepotrebno stvorila panika u javnosti i da se za nuspojave te vakcine protiv kovida znalo i ranije. Navodi da sam proizvođač povlači autorizaciju za stavljanje u promet cepiva. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ta vakcina se već godinama ne koristi, tu nema ničeg novog. To je jedna od vakcina koje su zasnovane na istoj osnovi, nosač je adenovirus. Tu tehnologiju u proizvodnji je koristila jedna američka kompanija, ali i Rusi. Vakcina je pravljena prema prvobitnom, alfa soju. Ona više i ne deluje i već dugo nije u upotrebi. Sami Englezi, koji su bili vrlo ponosni na tu vakcinu, su još 7. aprila 2021. godine upozorili na nuspojave o kojima se sada govori", rekao je Radovanović za Euronews Srbija.

Dodaje da su sva istraživanja pokazivala da je korist od te vakcine neuporedivo veća i da je rizik od komplikacija 100 puta manji nego ako čovek dobije kovid. Podseća i se računa da je ta vacina samo u 2021. godini spasila 6,5 miliona života. 

"Britanci su hteli tom vakcinom da afirmišu i svoju zemlju koja je u tom periodu izlazila iz EU. Oni su je punudili celom svetu po proizvodnoj ceni, za samo tri funte. To je bilo deset do 15 puta jeftinije od drugih vakcina. Ona je široko korišćena u nerazvijenom svetu i tu je mnogo pomogla. Međutim, činjenica je da nove tehnologije, vakcine pripremljene na ribonukleinskoj kiselini su bolje i bezbednije", rekao je on.

"Za nuspojave se zna od 2021."

Ističe da se za nuspojave vakcine Vaxzevria zna u naučnom svetu još od aprila 2021. godine i da je Odbor za vakcinaciju u Velikoj Britaniji upozorio na to. Upozorili su i da se mlađi od 30, odnosno mlađi od 40 godine, ako imaju mogućnost, opredele za druge vakcine.

"Svest o svemu tome je postojala. Pre dve, tri godine su publikovani članci koji na to ukazuju. Bez obzira na to, Svetska zdravstvena organizacija je 2022. godine tvrdila da su to bezbedne i korisne vakcine imajući u vidu alternativu- ako ih ne koristite smrt je mnogo izvesnija", pojasnio je on.

TTS je redak poremećaj gde dolazi do tromboze (posebno velikih krvnih sudova), a praćena je i smanjenjem trombocita-.krvnih pločica. Radovanović kaže da je reč o veoma retkoj nuspojavi koja se javlja kod jednog na 100.000 vakcinisanih. 

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

AstraZeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

"Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi", saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ''ponosna'' na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija