Društvo

Svetski dan obolelih od hemofilije: Uz adekvatnu terapiju oboleli mogu voditi normalan život

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2024

-

20:24

Svetski dan obolelih od hemofilije: Uz adekvatnu terapiju oboleli mogu voditi normalan život
Svetski dan obolelih od hemofilije: Uz adekvatnu terapiju oboleli mogu voditi normalan život - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hemofilija je redak, ali ozbiljan genetski poremećaj, koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija, ali se primenom inovativne terapije može poboljšati kvalitet života obolelih, sprečiti krvarenje i omogućiti nesmetano funkcionisanje tokom svakodnevnih aktivnosti, istakao je predsednik Udruženja obolelih od ove bolesti u Srbiji Dejan Petrović. 

U Srbiji je registrovano oko 500 osoba sa hemofilijom A, oko 100 sa hemofilijom B, dok više od 300 osoba pati od von Willebrandove bolesti, još jednog tipa poremećaja krvarenja, kaže se u saopštenju Udruženja hemofličara Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana obolelih od ove bolesti. 

Petrović je naglasio da osobe sa hemofilijom uz primenu adekvatne terapije mogu da vode normalan život, školuju se, rade i budu potpuno socijalno integrisane.

"Osobama sa hemofilijom u Srbiji, a pre svega deci, omogućena je primena inovativne terapije koja za cilj ima da poboljša kvalitet života ovih osoba, spreči pojavu krvarenja i omogući nesmetano funkcionisanje tokom svakodnevnih aktivnosti", istakao je on u saopštenju Udruženja hemofiličara Srbije.

"U telu zdrave osobe, proteini poznati kao faktori koagulacije rade zajedno kako bi zaustavili krvarenje, nakon povrede krvnog suda. Nedostatak određenih faktora može dovesti do različitih tipova hemofilije, kao što su hemofilija A ili B", objasnio je Petrović.

Hemofilija A je češći oblik hemofilije, uzrokovan nedostatkom faktora VIII, dok je hemofilija B uzrokovana nedostatkom faktora IX. Karakteriše ih nedovoljna količina ovih faktora za normalno zgrušavanje krvi.

Petrović je objasnio da postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na postojanje hemofilije, uključujući prisustvo te bolesti u porodičnoj anamnezi, čestu pojavu modrica u ranom detinjstvu, produženo krvarenje nakon manjih povreda ili medicinskih procedura, kao i spontana krvarenja u zglobovima, mišićima i mekim  tkivima.

Neadekvatno lečenje hemofilije može dovesti do trajnih oštećenja zglobova i mišića. U najtežim slučajevima, krvarenja u vitalnim organima mogu biti životno ugrožavajuća.

Udruženje hemofiličara Srbije, povodom obeležavanja Svetskog dana hemofilije, s ciljem podizanja svesti o ovoj naslednoj bolesti koja utiče na prirodni proces zgrušavanja krvi, apeluje na javnost da podrži osobe sa hemofilijom i njihove porodice. 

"Važno je da se ova bolest leči adekvatno i da se pruži odgovarajuća podrška  svim osobama koje žive s ovim stanjem", kaže se u saopštenju.

Prema istraživanju Svetske federacije za hemofiliju iz 2022. godine procenjeno je da na svetu sa hemofilijom živi 257.146 osoba. 

Komentari (0)

Srbija