Društvo

Prestižno priznanje za nastavnicu engleskog Matematičke gimnazije: Ivana Milošević najbolja nastavnica liderka u svetu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/05/2024

-

09:30

Prestižno priznanje za nastavnicu engleskog Matematičke gimnazije: Ivana Milošević najbolja nastavnica liderka u svetu
Prestižno priznanje za nastavnicu engleskog Matematičke gimnazije: Ivana Milošević najbolja nastavnica liderka u svetu - Copyright Promo/Criterion Photography

veličina teksta

Aa Aa

Ivana Milošević, nastavnica engleskog jezika u Matematičkoj gimnaziji proglašena je za najbolju nastavnicu liderku u svetu. Ovo prestižno priznanje dodeljuje se već 20 godina, a ovo je prvi put da ga dobije neko iz Srbije.

Za najbolju nastavnicu liderku Ivanu je nominovala Ambasada SAD u Srbiji, kao stipendistu Access programa. Zapravo svaka ambasada predlaže po jednog kandidata i na kraju se bira najbolji. Ceremonija je održana 22. marta na Floridi u SAD i prisustvovalo je više od 5.000 nastavnika engleskog jezika iz celog sveta. 

Nagrada se dodeljuje svake godine, a dobijaju je kandidati koji su izvršili najveći uticaj na obrazovni sistem određene države, nastavnike i učenike. Ove godine je to svetsko priznanje dobila nastavnica iz Beograda.

Nagrada je bio studijski boravak u Kanzas Sitiju u SAD, gde je imala priliku da se upozna sa njihovim obrazovnim sistemom.

"Naši obrazovni sistemi se prilično razlikuju. Njihovi programi su dosta rasterećeniji od naših, metodički se drugačije radi. Međutim, u nastavi engleskog ne zaostajemo. Ono što sam naučila na programu, planiram da primenim u Srbiji, da neka naredna obuka bude sa saznanjima koje sam stekla na studijskom putovanju", kaže Milošević za Euronews Srbija.

Radila na mnogim projektima

Ivana Milošević u Matematičkog gimnaziji predaje 11 godina, a u obrazovnom sistemu Srbije je 17 godina.

Promo/Criterion Photography

 

Tvorac je mnogih projekata koji su se sprovodili ne samo u Matematičkoj gimnaziji, već u mnogim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Među projektima na kojima je radila su "U njihovim patikama", "Mi u fokusu".

Deo je i Radne grupe Zavoda za unapređevanje obrazovanja i vaspitanja za engleski jezik koja donosi programe nastave i učenja.

Kroz projekte, osim sa učenicima Matematičke gimnazije radila i sa gimnazijalcima iz skoro svih gradova Srbije. 

"Deca su sjajna, dolaze sa visokim nivoom znanja engleskog jezika, posebno kada su veštine slušanja i čitanja u pitanju. Oni su okruženi engleskim jezikom zbog igrica, interneta... Gramatika predstavlja mali problem i tu ima prostora za napredak", priča ona.

Uz matematiku važan i engleski

U njenoj matičnoj školi, Matematičkoj gimnaziji, engleski je veoma važan, jer mnogi učenici nastavljaju školovanje na prestižnim svetskim univerzitetima- Kembridžu, Oksfordu, Jejlu.

"Nama je jako važno da pripremimo učenike da budu spremni da polažu međunarodne ispite. Dosta naših učenika već u trećem razredu polažu međunarodne ispite, jer je to preduslov da mogu da konkurišu na studije u inostranstvu. Sa druge strane i ako upišu fakultet u Srbiji važan im je engleski jer idu na studentske razmene i prakse", objašnjava Milošević.

Kaže da danas deca mogu lakše da savladaju engleski jer su im dostupni mnogi besplatni portali za učenje jezika. Savetuje svima da to iskoriste, ali i da što više komuniciraju sa vršnjacima iz inostranstva. Tako se jezik najlakše uči.

Promo/Criterion Photography

 

"Ima dosta besplatnih sajtova za učenje jezika, a postoji i mnoštvo aplikacija, tako da to jedan od saveta kako da savladaju jezik. Osim toga da ostvare kontakte sa vršnjacima iz celog sveta, da komuniciraju sa njima, jer se tako uči jezik. Moja preporuka je i da što više čitaju na engleskom, jer učenici koji dosta čitaju njihov jezik je bogatiji, saznaju stvari koje u svakodnevnom životu ne bi saznali", pojašnjava ona.

Od 2019. godine ona je i predsednica Udruženja nastavnika engleskog jezika, jedine nacionalne asocijacije nastavnika.

Milošević je najavila da će u Beogradu 17. i 18. maja biti održana velika međunarodna konferencija za nastavnike engleskog i da se očekuje dolazak više od 350 nastavnika iz čitavog sveta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija