Društvo

Treći dan potrage za devojčicom (2): Obustavljena pretraga terena kod Bora, Bager čisti teren oko kuće

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Tanjug

28/03/2024

-

07:20

Treći dan potrage za devojčicom (2): Obustavljena pretraga terena kod Bora, Bager čisti teren oko kuće
Treći dan potrage za devojčicom (2): Obustavljena pretraga terena kod Bora, Bager čisti teren oko kuće - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je policija obustavila pretragu terena, ušla je u treći dan. Devojčica je nestala u utorak, u naselju Banjsko Polje kod Bora.

Posle dva dana traganja za dvogodišnjom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje kod Bora, policija je saopštila da obustavlja potragu, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području, površine deset kvadratnih kilometara.

Za devojčicom su tragali policajci, spasioci i građani. Policija nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Policija će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala. Roditelji su u policiji na razgovoru, potvređeno je za Euronews Srbija u MUP-u uz navode da je to redovna procedura.

Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage, javlja Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom", navodi se u saopštenju.

Reporterka Euronews Srbija javlja da bager čisti teren oko kuće gde je Danka nestala.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

Ukoliko imate bilo kakve informacije pozovite policiju na broj telefona 192.

"Situacija napeta, težak teren za pretraživanje"

Dejan Ševković, jedan od spasilaca Gorske službe spasavanja koji je sve vreme bio na terenu, rekao je za RTS da je situacija na terenu bila napeta, i da su bili otežani uslovi, zbog kiše i vetra.

"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković.

Što se tiče pasa, kaže Ševković, oni laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

Saradnja između različitih službi protekla je bez komplikacija, ističe Ševković.

Meštani su, dodaje, bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, gde nisu dobili naređenja.

MUP

 

"Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu", napominje Ševković.

Upitan u kojoj meri se može reći ili sa koliko sigurnosti da se dete ne nalazi u toj oblasti, navodi da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

"Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo", navodi Ševković.

Spasilac GSS Aleksa Gluščević izjavio je da je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnje devojčice, u koordinaciji sa pripadnicima Ministarstvom unutrašnjim poslova koji su se već tamo nalazili, i dodao da je pregledana svaka kuća, kao i ceo teren. 

Kako je objasnio za Tanjug, prvog dana potrage za devojčicom učestvovalo je dosta meštana, veliki broj pripadnika žandarmerije, kao i pripadnika MUP-a, i dodao da je prema proceni bili oko 500 ljudi na terenu prvog dana.

"Što se tiče pregleda celog naselja to je izvršio MUP. Svaka kuća je pregledana tako da je isključen taj momenat da dete nije slučajno otišlo u neku kuću, pogotovo ako neko nije tu. Sve je pregledano, to je izvršio MUP, to nije naša delatnost, a što se tiče pregleda terena i šume, detaljno je sve pregledano", rekao je Gluščević.

Prvi put pokrenut sistem "Pronađi me!"

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Cilj je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Komentari (0)

Srbija