Aktuelno

Ministarke privrede i demografije u poseti leskovačkom kraju: Finansijska pomoć ženama u prehrambenoj industriji na selu

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

17:02

Ministarke privrede i demografije u poseti leskovačkom kraju: Finansijska pomoć ženama u prehrambenoj industriji na selu
Ministarke privrede i demografije u poseti leskovačkom kraju: Finansijska pomoć ženama u prehrambenoj industriji na selu - Copyright Tanjug/Ministarstvo privrede

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović obišla je danas poljoprivredno gazdinstvo Marković u Leskovcu čiji članovi proizvode ajvar i ostale proizvode za zimnicu i naglasila da će to ministarstvo podržati plasiranje proizvoda ovog domaćinstva u lokalnim trgovinskim lancima, a zatim i širom zemlje.

Mesarovićeva je govorila o programu finansijske podrške za žene na selu koje se bave prehrambrenom industrijom i dodala da je na inicijativu predsednika Vučića ovaj program produžen do 10. oktobra.

Tanjug/Ministarstvo privrede

 

Ministarka je nakon toga posetila kompaniju DCP Hemigal koja se bavi proizvodnjom kozmetike, a čiji se proizvodi izvoze u Kinu.

Istakla je da joj je drago što je ova kompanija konkurisala za program dualnog obrazovanja zahvaljujući kojem će učenici Hemijsko-tehnološke škole steći odgovarajuću praksu.

Tanjug/Ministarstvo privrede

 

Mesarovićeva je zajedno sa ministarkom za demografiju i brigu o porodici Milicom Đurđević Stamenkovski i gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem obišla poljoprivredna gazdinstva u leskovačkom kraju, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević je poručila da je Vlada Srbije uz njih i da različitim podsticajima želi da unapredi njihov rad.

Đurđević Stamenkovski je navela da je porodica Marković uposlena oko zajedničkih aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo.

Tanjug/Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici/Đorđe Kostić

 

"Ovo je jedna mala porodična zadruga, koja čitav proces obavlja u svom domaćinstvu, od uzgajanja paprike sa njihovih povrtnjaka do prerade paprike, stavljanja u ambalaže ajvara i drugih proizvoda i, naravno, do prodaje proizvoda. Mi smo danas došli da nagradimo njihov rad i pokažemo da prepoznajemo porodična gazdinstva i preduzetništva koja ostaju u svojim krajevima i koja žele ovde da vide budućnost svojih potomaka i budućih generacija", rekla je ministarka.

Naglasila je da je za podizanje na veći nivo, za veći stepen proizvodnje, za više proizvoda neophodna podrška Vlade Srbije.

Dodala je da će se Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo privrede zajedničkim snagama truditi da ono što je domaće bude na prvom mestu.

Tanjug/Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici/Đorđe Kostić

 

"Na ovaj način želimo da sačuvamo ljude da ostanu ovde u Leskovcu i da ukažemo na značaj podrške ženama preduzetnicama, jer one su kičma našeg domaćeg privrednog razvoja, ali i ilustracija onoga što su vrednosti našeg naroda", poručila je Đurđević Stamenkovski.

Prema njenim rečima, kao čuvari porodičnih vrednosti, žene zaslužuju poštovanje.

"Majka Marina je profesor muzičkog, i kao profesor ona zasuče svoje rukave, peče papriku, proizvodi ajvar, pomaže oko uzgoja, dakle, ništa joj nije teško. To ništa joj nije teško jeste definicija prosečne srpske žene koju mi želimo da podržimo", kazala je ministarka.

Tanjug/Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici/Đorđe Kostić

 

Naglasila je da programima podrške "želimo da stvorimo i bolji ambijent u smislu više rađanja dece, da ekonomskim osnaživanjem porodice doprinesemo da u Leskovcu dogodine i narednih godina bude više beba".

Đurđević Stamenkovski je zajedno sa ministarkom privrede Adrijanom Mesarović obišla i firmu "DCP Hemigal", koja razvija i proizvodi kozmetičke proizvode.

Takođe su posetile i crkvu Svetog Vasilija Ostroškog i položile vence kosovskim junacima u kripti Svetog kneza Lazara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija