Aktuelno

U nedelju nastavak akcije preventivnih zdravstvenih pregleda širom Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

22:50

U nedelju nastavak akcije preventivnih zdravstvenih pregleda širom Srbije
U nedelju nastavak akcije preventivnih zdravstvenih pregleda širom Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, biće nastavljena sutra, 22. septembra, od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar danas je pozvao građane da iskoriste i akciju besplatnih preventivnih pregleda koja se sutra (nedelja, 22. septembra) održava u svim zdravstvenim ustanovama širom Srbije, i da se pregledaju kod gastroeneterologa i hematologa, urade tumor markere CEA, CA 19-9, i AFP, kao i sve ostale analize  koje su najavljene.

Lončar je apelovao na građane da iskoriste tu priliku i odu na te preglede, za koje nije potrebno ni zakazivanje ni zdravstvena knjižica.

"I predsednik države Aleksandar Vučić i ja, kao resorni ministar, ali i svi koji se bave ovim poslom, od početka apelujemo - samo je potrebno da se građani odazovu na preventivne preglede", rekao je dr Lončar.   

 On je podsetio da će sutra građane na preventivnim pregledima moći da ih pregledaju gastroenterolog i hematolog, moći će, takođe da urade tumor markere, provere nivo šećera u krvi i sve ono što bude neophodno i što se proceni da treba.   

"To je sutra od osam do 17 časova, ne moraju da žure ujutru i neka znaju da nikoga nećemo vratiti, čak ćemo, ako treba ostati i duže da radimo, ali ćemo sve ljude pregledati. Stalo nam je da na vreme otkrijemo i da ti ljudi dobiju lek i da budu izlečeni, jer onda su dobri i za sebe i za svoje porodice i za društvo", zaključio je ministar.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) sutra će svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći da urade besplatne preventivne preglede, u sklopu akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja.

Pregledi će se obavljati u periodu od 08.00 do 17.00 časova i u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, odnosno ulaz iz Ulice Koste Todorovića, saopštio je danas Univerzitetski klinički centar Srbije.

Ministarstvo zdravlja navodi da će građani biti u prilici da obave pregled hematologa, gastroenterologa, merenje krvnog pritiska, da urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

Pregledi se ne zakazuju.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije ovim putem pozivaju građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (UKCV), u nedelju preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj Poliklinici, gde će građani moći da obave osnovni lekarski pregled, laboratorijske  analize (kompletnu krvnu sliku), kao i biohemijske analize (CRP, LDH, feritin, transaminaze, bilirubini, gvožđe i tumor markeri), gastroenterološki i hematološki pregled, kao i tumor markere.

Zdravstvene ustanove pozivaju sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivnu utiču na svoje zdravlje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija