Aktuelno

Na prelazima Preševo i Horgoš sprečeno krijumčarenje municije i delova za oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

16:25

Na prelazima Preševo i Horgoš sprečeno krijumčarenje municije i delova za oružje
Na prelazima Preševo i Horgoš sprečeno krijumčarenje municije i delova za oružje - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinski službenici su 14. septembra na graničnim prelazima Preševo i Horgoš, u saradnji sa policijom, u dva odvojena slučaja, otkrili i sprečili pokušaje krijumčarenja municije i delova za oružje preko državne granice, navodi se u saopštenju Carine.

Kako navode, prvi slučaj se dogodio u noći između petka i subote na ulazu prelaza Preševo, kada je na red za redovnukontrolu pristigao automobil sa kamper prikolicom stranih registarskih oznaka.

"Vozač automobila je službenicima rekao da nema ništa da prijavi, ali je tokom detaljnog pregledavozila i prikolice zatečeno drugačije stanje. U kamper prikolici se nalazio i jedan crni ranac u čijem džepu je otkriveno 35 pištoljskih metakakalibra 6,35mm, koji su zajedno sa vozačem predati u dalju nadležnost MUP", navodi se u saopštenju.

Uprava Carina

 

Istog dana, oko podneva, na izlazu graničnog prelaza Horgoš otkriven je kombi pun raznih delova zaoružje. Iz Uprave Carine navode da je slučaj otkriven tokom detaljnog pregleda kombija stranih registarskih oznaka koji se iz Bugarske uputio ka Francuskoj.

"Na zadnjem sedištu vozila pronađena je crna torba puna delova za austrougarsku pušku repetirku, marke''Mannlicher M1895''. Među preko 50 delova za pomenuti model puške, našlo se nekoliko magacina za municiju, mehanizama zaokidanje, obarača, opruga povratnog mehanizma, pa i jedan komplet za čišćenje", kažu.

Uprava Carina

 

Kako dodaju, otkriveni delovi oružja privremeno su zadržani do okončanja prekršajnog postupka, pokrenutog protiv vozača.

Uprava Carina

 

"Bez obzira da li se radi o oružju koje je u funkciji ili pak samo o kolekcionarskim primercima i njihovim delovima, prijavljivanje robe, a naročito one koja može imati višestruku namenu – obavezno je i predstavlja dužnost svakog putnika", navode iz Carine.

Uprava Carina

 

Podsećaju da je putnicima dozvoljeno da u Republiku Srbiju privremeno unesu oružje i municiju samo kada dolaze u organizovani lov i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašće neorganizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji.

Komentari (0)

Srbija