Aktuelno

Nastavlja se suđenje bivšim vođama OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred sudom u Hagu

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

11:36

Nastavlja se suđenje bivšim vođama OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred sudom u Hagu
Nastavlja se suđenje bivšim vođama OVK: Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi pred sudom u Hagu - Copyright Euronews Srbija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pred Specijalnim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U optužnici se navodi da su ratni i zločini protiv čovečnosti koji im se stavljaju na teret izvršeni od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Sudski postupak u ovom predmetu počeo je 3. aprila 2023. godine. Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije da ima više od 300 svedoka koji će dati izjave tokom ovog sudskog postupka.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija