Aktuelno

Predsednik Saveza energetičara Srbije: Nuklearke danas mnogo bezbednije, moratorijum na izgradnju odavno trebalo ukinuti

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

17:01

Predsednik Saveza energetičara Srbije: Nuklearke danas mnogo bezbednije, moratorijum na izgradnju odavno trebalo ukinuti
Predsednik Saveza energetičara Srbije: Nuklearke danas mnogo bezbednije, moratorijum na izgradnju odavno trebalo ukinuti - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković izjavio je danas za Tanjug da pozitivno gleda na najavljeno ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana i ocenio da je to trebalo učiniti mnogo ranije, jer su nuklearne tehnologije sada mnogo bezbednije nego pre.

Rajaković je, govoreći o izmenama Zakona o energetici, istakao da one ne ukazuju da je struka donela odluku da se krene sa izgradnjom nuklearnih elektrana.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Naprotiv, još ćemo mi to reevaluirati nekoliko puta. Objektivno su nuklearne tehnologije na daleko bezbednijem nivou nego što su bile i objektivno smo jako zavisni od onog ko nam isporuči tu tehnologiju. Treba meriti pozitivne i negativne strane i videti šta možemo uraditi sa domaćim resursima", rekao je Rajaković na Građevinskom fakultetu, na okruglom stolu na temu Strategije razvoja energetike, Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kao i izmenama Zakona o energetici.

Rajaković naglašava da je nuklearnu tehnologiju, u proteklom periodu, trebalo više proučavati i dodao da je Elektrotehnički fakultet u Beogradu odnegovao nekoliko stručnjaka u toj oblasti, ali ipak nedovoljno.

Na pitanje da li će se tehnički fakulteti kroz svoje studijske programe preorijentisati na kreiranje kadrova u toj oblasti, Rajaković kaže da je to sledeći zadatak.

"Sa nama će danas biti dekani tehničkih fakulteta. Oni su to prepoznali, a ja sam siguran da će programi i nastavni planovi biti preuređeni u tom kontekstu", kazao je Rajaković.

Dodaje da strateški dokumenti u oblasti energetike predstavljaju dobar iskorak, jer će omogućiti kvalitetnu energetsku tranziciju.

"Sigurno da tu imamo i prostora za korekcije, što ćemo i raditi, ali je to u osnovi pozitivan okvir. Zakon rešava i neka druga pitanja, pitanja energetskih kriza, problema u snabdevanju i zaista su u tom segmentu i evropsko zakonodavstvo i ta regulatorna akta, a i naša, učinili bitan iskorak napred", rekao je Rajaković.

Kako kaže, cilj današnjeg skupa jeste da se ta dokumenta unaprede i da struka omogući njihovu realizaciju u praksi.

"Tehničku struku u Srbiji proizvode ovi tehnički fakulteti gde se nalazite. Značaj struke je ogroman i te poslove treba izneti. To su krajnje ozbiljni i odgovorni poslovi, koji će sigurno obeležiti naredne dve, tri decenije, jer pred nama je dug put dekarbonizacije", zaključio je Rajaković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija