Evropa

Fon der Lajen o preispitivanju celokupne arhitekture evropske bezbednosti: "Ruska invazija otvorila je oči Evropi"

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

19:16

Fon der Lajen o preispitivanju celokupne arhitekture evropske bezbednosti: "Ruska invazija otvorila je oči Evropi"
AP/Jean-Francois Badias - Copyright AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropa treba da obezbedi sredstva da se odbrani, zaštiti i odvrati sve moguće protivnike.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji Globsec u Pragu, koja je danas počela, u prvom javnom obraćanju otkako je dobila drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, Fon der Lajen je rekla da "neki političari unutar EU, pa čak i u ovom delu Evrope, mute ​​vodu našeg razgovora o Ukrajini i za rat ne krive osvajača, već osvajače, odnosno ne Putinovu žudnju za moći već ukrajinsku žeđ za slobodom".

"Zato želim da ih pitam: da li biste ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine? Da li biste ikada krivili Čehe za sovjetsku represiju 1968? Odgovor na ova pitanja je vrlo jasan: ponašanje Kremlja je tada bilo protivzakonito i grozno. A ponašanje Kremlja danas je protivzakonito i grozno. Mi Evropljani treba da imamo sredstva da se odbranimo i zaštitimo i odvratimo sve moguće protivnike", istakla je Fon der Lajen u govoru koji se fokusirao na odbranu i bezbednost, prenosi Politico.

Prema njenim rečima, Evropljani su "naučili svoje lekcije" o potrošnji na odbranu nakon što su zatečeni ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega EU treba da izgradi svoje vojne i industrijske kapacitete.

"Ruska agresija na Ukrajinu narušila je temelje dugoročne stabilnosti i naterala na suštinsko preispitivanje celokupne arhitekture evropske bezbednosti. Ako želimo pravi mir, moramo suštinski preispitati temelje evropske bezbednosne arhitekture. Ruska invazija otvorila je oči Evropi. Ne samo da su gradovi u Ukrajini u ruševinama, već i mnoga naša osnovna bezbednosna uverenja", poručila je predsednica EK.

Ona je navela da je Evropa kupovala velike količine ruskog gasa što je trebalo da bude garancija da Rusija neće započeti novi rat na Starom kontinentu.

"Ali Putin je zamenio bogatstvo zemlje za svoje imperijalne ambicije, i pod tim uslovima, zavisnost Evrope od Rusije pretvorila se u imovinu u njegovim rukama", istakla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je sa koncentracijom trupa na granicama sa Ukrajinom, Rusija prekinula isporuke gasa kako bi ucenjivala Evropu.

Ali, dodala je, EU je odmah dobila pomoć od svojih partnera - SAD, Norveške i drugih zemalja.

Prema Fon der Lajen, druga lekcija koju je Evropa naučila jeste da shvati posledice dugogodišnjeg oklevanja evropskih vlada da troše dovoljno na sopstvenu odbranu.

"Nemoguće je preceniti značaj američke pomoći Ukrajini od početka rata. Opet, Amerika se zalagala za slobodu svih Evropljana. Osećam veliku zahvalnost zbog toga, ali i dubok osećaj odgovornosti. Odbrana Evrope je prvenstveno odgovornost Evrope. Dok će NATO ostati centar naše kolektivne odbrane, potrebna nam je mnogo jača evropska komponenta", naglasila je ona.

Ona je napomenula da je potrošnja za odbranu zemalja članica EU porasla sa predratnih 200 milijardi evra na skoro 300 milijardi evra ove godine. "Evropska odbrambena industrija brzo se prilagodila novoj realnosti i značajno povećala proizvodnju i kapacitete. Ali to nije dovoljno", upozorila je Fon der Lajen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa