Aktuelno

Nove informacije o požaru u okolini Aranđelovca: Helikopteri se uključili u akciju gašenja, domaćinstva nisu ugrožena

Komentari

Autor: RTS, Tanjug

03/09/2024

-

10:01

Nove informacije o požaru u okolini Aranđelovca: Helikopteri se uključili u akciju gašenja, domaćinstva nisu ugrožena
Nove informacije o požaru u okolini Aranđelovca: Helikopteri se uključili u akciju gašenja, domaćinstva nisu ugrožena - Copyright Instagram.com/arandjelovac.opstina

veličina teksta

Aa Aa

Požar koji je izbio na nepristupačnom terenu u okolini Aranđelovca, između Garaša i Darosave, aktivan je 20 sati, u gašenju je učestvovalo više od 40 vatrogasaca, ali domaćinstva za sada nisu ugrožena. Stigli su i helikopteri Vojske i MUP-a Srbije koji pune kanistere vodom na Garaškom jezeru i posipaju lokaciju koja gori, a do koje je teško prići.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je za RTS da će se u narednih nekoliko sati razmotriti mogućnost gašenja iz vazduha.

Vatrogasci su celu noć radili na gašenju požara i satima se bore sa vatrenom stihijom, a u pomoć su pristigli i vatrogasci iz Topole, DVD iz Orašca kao i JKP "Bukulja", kvadisti i veliki broj meštana.

Predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je za RTS da će se u narednih nekoliko sati preispitati situacija i razmotriti mogućnosti gašenja požara iz vazduha.

Sva raspoloživa mehanizacija JKP "Bukulja", Vatrogasne jedinice Aranđelovac i kolega iz drugih opština je na terenu, objavljeno je na Instagram nalogu Opštine Aranđelovac.

Na gašenju je angažovano preko 40 vatrogasaca-spasilaca iz Aranđelovca, Topole i Kragujevca sa osam vatrogasnih vozila, kao i 10 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava Aranđelovac i Topola sa dva vozila.

Milivojević: Ljudski faktor uzrok požara

Požar koji je juče izbio u okolini Aranđelovca, lokalizovan je sa dve strane, sprečeno je njegovo širenje i nema ugroženih kuća, izjavio je danas komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Aranđelovac Nenad Milivojević.

On je kazao da je požar koji je izbio juče između Garaša i Darosave, zahvatio površinu verovatno preko 100 do 150 hektara.

"Velika je materijalna šteta. Izgorela je ogromna površina šumskih kompleksa, ali ono što je najbitnije i najvažnije je da nema ugroženih domaćinstava i povređenih vatrogasaca. Sprečeno je širenje ka kućama u delu Markovića i u delu Garaša. Tako da je situacija dosta povoljnija", rekao je Milivojević.

On je dodao da su u gašenju požara angažovani šipovi javnog komunalnog preduzeća i privatnih lica, kao i da su tu i vatrogasci iz Aranđelovca, Topole, Kragujevca i Oplenca.

"Dosta ljudi je na terenu, dosta mehanizacije. Vreme je danas mirnije, povoljnije, nema duvanja vetra i nadamo se da ćemo uspeti da se ovaj veliki požar u toku današnjeg dana ugasi", naglasio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da je ljudski faktor razlog ovog požara i kako naglašava, okasnila je dojava građana ka vatrogascima zbog čega je požar zahvatio ogromnu površinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija