Aktuelno

Milionske cifre od kojih se vrti u glavi: Priština izdvaja ogromne sume novca za odbranu vođa OVK pred sudom u Hagu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2024

-

21:05

Milionske cifre od kojih se vrti u glavi: Priština izdvaja ogromne sume novca za odbranu vođa OVK pred sudom u Hagu
Milionske cifre od kojih se vrti u glavi: Priština izdvaja ogromne sume novca za odbranu vođa OVK pred sudom u Hagu - Copyright Tanjug/AP/Koen van Weel, Euronews Srbija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jednog od bivših vođa OVK Kadrija Veseljija napustio je branilac Ben Emerson, što je izazvalo optužbe u kosovskoj javnosti, a naročito od članova DPK, da vlada Kosova ne izdvaja dovoljno novca za odbranu optuženih pred Specijalnim sudom. Ministarstvo u Prištini je to demantovalo, ali to nije prvi slučaj ove godine da glavni branilac napušta jednog od optuženih. U februaru ove godine je glavni advokat Hašima Tačija postao Luka Mišetić nakon što iz slučaja istupio Gregori Kiho. Ono što je izvesno, tokom razmene optužbi u kosovskoj jasvnosti mogli smo da čujemo da Priština za odbranu bivših vođa OVK koji su optuženi za ratne zločine izdvaja milione dolara i sume od kojih se lako "zavrti u glavi".

Sudsko veće je pre nekoliko dana odobrilo prestanak pravnog zastupanja Kadrija Veseljija od strane advokata Bena Emersona. Odluka je doneta na zahtev Veseljija. Dokumenti koje je objavilo Specijalizovano veće pokazuju da su Veselji i Emerson 8. avgusta 2024. obavestili sekretara o prestanku predstavništva. Sekretar je 20. avgusta dostavio Veću dodatnu dokumentaciju kojom se potvrđuje Veseljijev zahtev za prevremeni prekid Emersonovog zastupanja.

profimedia

 

Veselji je 7. avgusta 2024, preko svog advokata O'Rajlija, zatražio Emersonovo povlačenje navodeći "neopozivi razlaz" u odnosima advokata i klijenta. Sve to je izazvalo kontroverze u kosovskoj javnosti, ali je kosovsko ministarstvo pravde demantovalo vest da je Emerson razrešen jer Ministarstvo nedovoljno plaća advokate ističući da su da je Emerson dobio od Ministarstva pravde iznos od 4.019.724,91 evra.

U Ministarstvu ističu da odustajanje advokata od dužnosti može biti opravdano raznim razlozima, ali niska plata nije jedan od njih. 

"Ministarstvo pravde ističe da nastavlja da se profesionalno ponaša u okviru svojih nadležnosti, ispunjavajući sve uslove zaštite za sve one kojima se nepravedno sudi u Specijalnom sudu", navodi se u saopštenju i dodaje da Ministarstvo pažljivo prati svaku radnju u okviru Specijalnog suda i posvećeno je pružanju pune podrške u svakom koraku tog procesa, radi zaštite prava i interesa bivših vođa OVK.

Emersona menja Dikson - advokat koji pokriva "istu poziciju na terenu"

Inače, ben Emerson je bio jedno od najzvučnijih imena među braniocima bivših vođa OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžea Seljimija, i Jakupa Krasnićija. Njih inače zastupaju veoma skupi advokati, a Emerson je poznato ime u oblasti međuanrodnog krivičnog prava za kojeg su mnogi rekli da je zvezda britanskog pravosuđa. Najzanimljivije za ljude sa prostora Balkana jeste da je on bio glavni advokat Ramuša Haradinaja koji je bio optužen pred Hašikim tribunalom za ratne zločine, ali je oslobođen optužbi. 

U svojoj bogatoj biografiji Emerson je zastupao nekoliko važnih političkih figura, kao što su bivši predsednik Maldiva Mohamed Rašid, bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i bivši katalonski lider Karles Pudždemon. Bivša premijerka Tereza Mej je Emersona opisala kao jednog od najuglednijih advokata u Velikoj Britaniji u oblasti nacionalnog i međunarodnog prava. Takođe je zastupao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža kada je trebao da bude izručen Švedskoj. 

profimedia

 

Nedugo nakon razlaza Veseljija i Emersona, objavljeno je ko će biti  novi glavni branislac bivšeg predsednika kosovskog parlamenta. Fudbalskim rečnikom, moglo bi da se kaže da je Veselji angažovao advokata koji "igra na istoj poziciji". Reč je o još jednom poznatom advokatu, takođe iz Britanije – Rodniju Diksonu.  

Ali, spisak sličnosti se tu ne završava. Rodni Dikson je takođe poznat ovdašjim pravnicima i onima koji su pratili suđenja u Hagu jer je on takođe zastupao Haradinaja, odnosno, bio je u pravnom timu odbrane na čijem čelu je upravo bio Emerson.  

U njegovoj biografiji na sajtu “Tempe Garden Chambers” navodi se da ima raznovrsno iskustvo u Velikoj Britaniji i širom sveta u slučajevima koji se tiču međunarodnog prava, javnog prava, različitim istragama i u regulativi koja se tiče ljudskih prava.  

profimedia

 

Zastupa vlade, aktuelne i bivše šefove država i vlada, političare, vojne komandante, međunarodne organizacije, kompanije, nevladine organizacije i grupe žrtava. Specijalizovao se za međunarodno javno pravo, međunarodno krivično pravo, ljudska prava i građanske slobode pred međunarodnim, regionalnim i nacionalnim sudovima. Ističe se i da njegov rd pokriva postupke u svim međunarodnim sudovima. Zastupao je nekoliko vlada u složenim međunarodnim postupcima, uključujući vlade Ujedinjenog Kralejvstva, Kenije, Avganistana Mauricijusa, Gruzije, Ukrjaine, Ruande,Južnog Sudana, Egipta i Komorskih ostrva.  

Posebno se napominje da je Dikson "obezbedio oslobađajuće presude" za klijente u svim međunarodnim sudovima. Osim Haradinaja, kao njegov klijent je naveden i bivši oficir Armije Bosne i Hercegovine Amir Kubura. 

Seljimi: Izdvojeno "samo" 26 miliona

Uprkos saopštenju kosovskog ministarstva, iz DPK kojoj pripadaju Veselji i Tači su revoltiarni. Bivši ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi je na društvenoj mreži X napisao da je zabrinjavajuće to što kosovksa vlada odbija da plati pune troškove odbrane osnivača OVK.  

On je naveo da je Hrvatska za odbranu generala Gotovine uplatila skoro 50 miliona evra "u današnjem novcu", a da je kosovska vlada platila "samo" 26 miliona za osam optuženih za četiri godine. Ocenio je da je to "nedovoljno i neodgovorno".  

Velika rokada dogodila se i u Tačijevom timu

O vrtoglavim ciframa koje se isplaćuju za odbranu bivših vođa OVK saznali smo i tokom prethodnog odlaska advokata iz slučaja. To je bio Gregori Kiho, glavni branilav Hašima Tačija.  

On je ranije podneo zahtev za povlačenjem sa slučaja pred Specijalnim sudom u Hagu, i to zbog "neispunjavanja obaveza" od strane bivšeg kosovskog predsednika i vođe OVK. I tada su usledile kritike na račun vlasti u Prištini od strane albanske javnosti, a Ministarstvo pravde se i oglasilo po sličnom scenariju. Istaklo je da isplate vrši u skladu za zakonima, samo advokatu sa kojim ima ugovor, a to je Luka Mišetić. Naveli su da za ostale potencijalne advokate koje angažuje Tači. Ministarstvo ne snosi odgovornost za realizaciju plaćanja.  

Kosovsko ministarstvo pravde je tada saopštilo da je od 2020. godine iz budžeta plaćena pravna odbrana Hašima Tačija više od tri i po miliona evra.  

"Samo za 2023. godinu Ministarstvo pravde je izvršilo isplate braniocima Hašima Tačija u iznosu od 1.371.800,00 evra. Za 2020. godinu izvršena je isplata u iznosu od 83.107,41 evra, za 2021. godinu izvršena je isplata od 1.114.901,00 evra, za 2022. godinu je izvršena uplata od 996.600,00 eura. Ukupno 3.566.401,41 evra", navedeno se u saopštenju.

Inače u februaru ove godine je za gčavnom Tačijevog branioca imenovam Luka Mišetić, američkia dvokat poreklom iz Hrvatske. On je poznat po zastupanju generala Ante Gotovine pred Hašikim tribunalom.  

AP/Bas Czerwinski

 

Rođen je u Čikagu u porodici hrvatskih doseljenika, i kako piše Jutarnji, do svoje sedamnaeste godine nije dolazio u Hrvatsku. U tekstu iz 2005. godine piše da je Gotovinu upoznao tokom zastupanja lokalnog zapovednika jedinice HVO Ante Furundžije, i da ga je Gotovina angažovao 2001. godine kada je postalo izvesno da se protiv nejga vodi istraga.    

Na sajtu advokatske firme Squire Patton Boggs navodi se da ga je magazin Globus proglasio "jednim od 100 najuticajnijih Hrvata".   

I među braniocima ostalih optuženih vođa OVK za ratne zločine nalaze se poznati advokati i zanimljiva imena,a o tome čitajte u posebnom tekstu.

Koji se sve troškovi plaćaju iz budžeta? 

Radio Slobodna Evropa pisao je ranije ove godine da je kosovska skupština 2015. godine usvojila zakon kojim je omogućeno osnivanje Specijalizovanih veća u Hagu i da su poslanici usvojili zakon prema kojem svaki potencijalni optuženi pred sudom ima pravo na novččanu pomoć i pokriće troškova odbrane.  

Međutim, kako se dodaje, administrativnim uputstvom Ministarstva pravde - br. 02/2020., od 24. jula 2020. godine, koji je potpisao tadašnji ministar pravde, Seljim Seljimi, utvrđuje se da se finansijska pokrića advokata zasnivaju na honorarima koje utvrđuje Advokatska komora Kosova; naknade za advokate u Holandiji; naknade države iz koje branilac dolazi i naknade za pravnu odbranu potencijalnog optuženog lica Specijalizovanih veća. 

profimedia

 

Sva optužena lica ili njihovi ovlašteni zastupnici moraju popuniti službeni zahtev za pokriće troškova pravne odbrane. Ističe se i da troškovi mogu da uključuju sve usluge koje obavlja tim odbrane, uključujući kancelarijske i telefonske troškove.  

Osim troškova pravnog zastupanja, država plaća i sve troškove poseta članovima porodica. Ova kategorija uključuje supružnike, decu, roditelje, braću i sestre.  

"Obični ljudi ne bi mogli da zamisle da ih brane takvi advokati"

Inače, pred Specijalnim sudom u Hagu se vodi proces protiv vođe OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se u 10 tačaka optužnice terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Među timovima tužilaštva i odbrane su već tokom prvih dana suđenja viđena neka lica koja su već dobro poznata na Balkanu i koja su bila angažovana u slučajevima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.  

Još tada su pravnici i analitičari bili saglasni da su vođe OVK angažovale vrhunske advokate koji imaju veliko iskustvo, a nemački novinar i pisac Mihael Mertens je rekao za Euronews Srbija da su to "najbolji advokati koje neko može da ima", i da obični ljudi ne bi mogli ni da zamisle da ih oni brane. 

Komentari (0)

Srbija