Aktuelno

Osmani: Otvaranje mosta na Ibru ne treba da bude tema dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Fonet

01/08/2024

-

21:56

Osmani: Otvaranje mosta na Ibru ne treba da bude tema dijaloga Beograda i Prištine
Osmani: Otvaranje mosta na Ibru ne treba da bude tema dijaloga Beograda i Prištine - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da pitanje otvaranja mosta na Ibru ne treba da bude tema dijaloga i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema šta da se pita u vezi sa puštanjem saobraćaja preko mostova na Kosovu.

Odgovarajući na izjavu zvaničnika Evropske unije da most u Mitrovici mora da se reši kroz dijalog Kosova i Srbije, Osmani je na Fejsbuku napisala da bi to predstavljalo kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustava Kosova.

"Pitanje mosta ne bi trebalo da bude tema dijaloga sa Srbijom. Tako nešto bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnosti naše zemlje. Vučić nema šta da se pita o tome kada će biti pušten saobraćaj preko mostova na Kosovu. Jedini dijalog koji bi trebalo da se vodi je onaj unutar Kosova, između naših institucija i naših bezbednosnih partnera, kako bi se izgradio zajednički plan implementacije za otvaranje mosta za saobraćaj, koji ima u vidu bezbednosne procene i interese naših građana", navela je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je odluka o otvaranju glavnog mosta na Ibru tema dijaloga i da bilo kakva akcija u vezi sa tim može biti doneta samo u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

"Ponovno otvaranje mosta na Ibru je tema dijaloga i bilo koja odluka o tome mora biti doneta kroz dijalog", poručio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija