Aktuelno

Dačić: Da se ne bi stvarao veštački razlog za napade na Beograd, MUP Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

18:36

Dačić: Da se ne bi stvarao veštački razlog za napade na Beograd, MUP Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da, imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni kreiraju političke spletke i pretnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće uputiti policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio veštački razlog za napade na Srbiju i srpski narod.

„Imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni koja već postoji u celom regionu više od 10 godina, kreiraju političke spletke i pretnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio veštački razlog za napade na Srbiju i srpski narod,” izjavio je Dačić, a saopštio MUP.

Dačić je ranije danas izjavio da je Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje.

"Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju", istakao je Dačić.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić izjavio je danas da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između MUP Srbije i Republike Srpske, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

Nešić je za Srnu rekao da, nažalost, SDA i DF Željka Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. 

FoNet/MUP Srbije

 

 

"MUP Srbije je garant mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH (FBiH) uspešno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju", istakao je Nešić.

On je rekao da, osim "jeftinih političkih poena i igara", ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH.

"Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbednosti u Savetu ministara", naveo je Nešić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da će od poned‌jeljka, 22. jula u Banjaluci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno s kolegama iz Republike Srpske.

Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između MUP Srbije i Republike Srpske, u istom periodu biće angažovani policijski službenici MUP-a Republike Srpske u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru, koje će turisti moći da kontaktiraju.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju nazvala delom "velikosrpskog projekta", dok Demokratski front od Saveta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spreči dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija