Aktuelno

Šta do sada znamo o ubistvu policajca u Loznici: Za počiniocem se traga, nelogične izjave o pronađenim dokumentima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

19:34

Šta do sada znamo o ubistvu policajca u Loznici: Za počiniocem se traga, nelogične izjave o pronađenim dokumentima
Šta do sada znamo o ubistvu policajca u Loznici: Za počiniocem se traga, nelogične izjave o pronađenim dokumentima - Copyright Euronews/Dušan Ilić, Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Jedan policajac je ubijen, a drugi teško ranjen noćas u Loznici u trenutku dok su vršili kontrolu vozila. Vozač automobila iz kog je pucano je odmah uhapšen, dok se za izvršiocem krivičnog dela i dalje intezivno traga. Tokom dana uhapšene su i osobe koje su osumnjičene za pomaganje ubici, ali je glavno pitanje koje se postavlja i njegov identitet.

Pripadnici MUP-a su tokom istrage, na mestu pucnjave pronašli kosovski pasoš osumnjičenog na ime Hajrizi Artan (1991) i nemačku ličnu kartu. Međutim, nadležni istražuju da li je osoba čija su dokumenta pronađena u automobilu stvarni izvršilac napada, dok sa druge strane regionalni mediji pišu da je reč o osuđeniku koji je pobegao iz zatvora na Kosovu i koji je zapravo brat osobe čija su dokumenta pronađena u kolima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao tokom dana i da postoje osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu kao i da je u pitanju"organizovni pokušaj koji dolazi sa KiM". 

"Trenutno utvrđujemo činjenično stanje i da li je u pitanju osoba čija su dokumenta ostala tu u automobilu, ili je u pitanju druga osoba koja je njegov brat i koji je pobegao iz zatvora na KiM", rekao je Dačić za RTS.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

On ističe da je reč o automobilu tutinskih registarskih oznaka. Granični policajci su na punktu kod Lipničkog šora kod Loznice primetili to vozilo, i bilo im je sumnjivo to šta će automobil iz Tutina na granici ka BiH. Zaustavili su ih s ciljem da utvrde identitet.

"To nije taksi, to je automobi kojiji vozi Mithad Hadžić iz Tutina i koji se očigledno bavio time da prevozi određene ljude sa jedne tačke na drugu", rekao je ranije danas Dačić. 

Dačić je saopštio tokom dana da je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni koji je navodo pomogao transport osumnjičenog od Preševa ka Loznici. Takođe, uhapšena je kao pomagač i njegova supruga I.R. u Mladenovcu. Detaljnije u posebnom tekstu.

Kako je došlo do pucnjave?

Naime, do pucnjave je došlo tokom rutinske kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru noćas oko 00.55 sati. Policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica zaustavili su mercedes, tutinskih registarskih oznaka, u kojem su se nalazile dve osobe i to sa namerom da utvrde njihov idenditet.

Kako je saopštio ranije danas ministar Dačić, prilikom izlaska iz vozila, jedna osoba je pucala iz pištolja, pogodivši policijskog službenika Nikolu Krsmanovića (1990) u grudi, a policijskog službenika Vjekoslava Ilića (1974) u rame, nakon čega je pobegla.

"Pronađena je i nemačka lična karta i pasoč privremenih institucija sa Kosova. Kada je počelo utvrđivanje identiteta, on je izvadio pištolj i pucao na dva policajca. Jedan je onako ranjen odgovorio, ali nije uspeo da ga pogodi. I pošto je takav teren tamo, on je odmah kroz njive pobegao. Tu je blizu i Drina", rekao je Dačić. 

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević je potom detaljnije za RTS ispričao da je obišao ranjenog policajca Vjekoslava Ilića koji mu je ispričao kako je tačno došlo do pucnjave.

"Videli su 'mercedes' tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola", rekao je Vasiljević.

Euronews/Dušan Ilić, Printskrin/RTS

 

Ističe da nije odmah došlo do pucnjave, i vozač i suvozač su dali lična dokumenta. Poštujući pravila, policajci su zahtevali da jedno lice izađe - suvozač, a drugo lice je ostalo u vozilu.

"Suvozač je izašao, lice se ponašalo uobičajeno u smislu gestikluacije, bilo je nasmejano, policajac Ilić je bio sa leve strane, u zoni vozača da bi ga držao pod kontrolom. Neposredno posle početka kontrole lica začuli su se pucnji, to je bilo u zadnjem delu vozila", ispričao je Vasiljević.

Navodi da je napadač opalio nekoliko metaka ka policajcu Iliću i da ga je pogodio u desno rame.

"Kako sam kaže (Ilić) vrlo teško, ali uspeo je da repetira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu", naveo je Vasiljević.

Nema informacije da li je napadač ranjen. Ilić je, takođe, rekao da napadač nije znao ili nije hteo da govori srpski jezik.

Ko je ubio policajca kod Loznice?

Naime, za osumnjičenim traga 150 pripadnika ministarstva iz različitih jedinica, helikopterske, SAJ, Žandarmerije, granične i lokalne policije angažovano u potrazi, a ministar Dačić navodi da će istraga da se prošri i na druge nadležene resore.

"On ne zna jezik, nema dokumente, ima pištolj. Koliko još metaka ima i da li ima, to je pitanje. Očigledno je ubio policajca i to je očigledan teroristički akt koji dolazi sa KiM, od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno i zato će taj slučaj preuzeti Tužilaštvo za organizovani kriminal", naveo je Ivica Dačić. 

Kako je dodao, postoje i opravdane sumnje o identitetu ali ono što je činjenica je da su kod policije ostala dokumenta, pasoš i lična karta na ime Artana Hajrizija.

Prinstscreen YouTube/KTV - Kohavision, Privatna arhiva/Euronews

 

"Postavlja se pitanje da li je to njegov brat, koji je već poznat policiji i koji je ubio ruskog vojnika na Kosovu. Više puta se nalazio u zatvoru i volšebno bežao, a sad koristi ta dokumenta da bi sprovodio razne akcije unutar Srbije", rekao je ministar. 

Inače, RTS piše da je prethodno potvrđeno da je Artan brat Fatona Hajrizija iz Srbice, zatvorenika koji je 6. jula pobegao iz zatvora u Smrekovnici kod Vučitrna.

Indeks onlajn navodi i da je Faton Hajrizi sinoć imao i direktno uključenje u emisiju "Debata plus" na TV Dukađini sa telefona svog brata, kada je rekao da nije na Kosovu već u nekoj od evropskih zemalja.

Privatna arhiva

 

Takođe, RSE je razgovarao i sa izvorima u porodici koji su potvrdili da su Artan i Faton braća. Ovaj izvor porodice tvrdi i da je "Artan u Nemačkoj i da je danas rekao da mu dokumenti nisu u stanu". "Artan nema saznanja (o ovome). Izgubio je svoj pasoš", navodi izvor.

I sam Artan Hajrizi je negirao da je umešan u ubistvo policajca u Srbiji, a za "Dukađini" je rekao da je u Nemačkoj i da su mu ukradena lična dokumenta.

Međutim, ministar Dačić je rekao da su informacije o navodnoj izjavi Artana Hajrizija da mu je dokumenta uzeo brat lažne, jer, "ako je brat već došao u Nemačku, što bi se vraćao u Preševo".

"Lice čija su dokumenta kod naše policije Artan Hajrizi, dao je izjavu policiji u Hanoveru danas u 11:55 časova da mu je prekjuče njegov brat Faton iz njegovog stana u Hanoveru ukrao lična dokumenta. U pitanju je klasična laž, jer po kojoj logici lice se iz Hanovera vraća u Preševo ilegalno i ponovo pokuša da ilegalno ode u Nemačku?!", rekao je on.

Iz ovoga se jasno vidi, kako kaže, da je to dogovoreno ranije i da je reč o organizovanom aktu.

Faton Hajrizi ima istoriju bekstava iz zatvora

Faton Hajrizi je inače osuđen za više krivičnih dela na Kosovu, i pobegao je pre nekoliko dana iz zatvora Smrekovnica. Ima istoriju čestih bekstava iz kosovskih zatvora.

Hajrizi je prvobitno osuđen u januaru 2000. godine za ubistvo ruskog vojnika u centru Srbice (Skenderaj), kada je imao samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na šest godina zatvora.

On se inače, kako prenosi Kosovo online, pojavio na društvenoj mreži TikTok gde je poručio da je iz zatvora pobegao zbog zlostavljanja i da se nalazi van Kosova, piše Reporteri. Kao razlog bekstva iz zatvora naveo je nedolično postupanje prema njemu.

"Napustio sam Kosovo jer sam bio proganjan. Bio sam psihički zlostavljan, nisam više mogao izdržati. U ovakvom stanju neću se vratiti u zatvor. Zatvorenici tamo pate, kaucija se ne daje, ne tretiraju se svi isto", rekao je on.

U potragu uključena i policija Republike Srpske

Za osumnjčenim inače tragaju i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kako se navodi u njihovom saopštenju, oni su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Srbije i preduzimaju se niz mera na područjima koje operativno pokrivaju policijske uprave Zvornik i Bijeljina.

"Sve mere se preduzimaju sa ciljem lociranja i hapšenja osobe koja je počinila ovo krivično delo, imajući u vidu blizinu granice dve zemlje, navodi se u soapštenju. U potragu su uključeni i pripadnici jedinica žandarmerije", piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija