Politika

Dačić o ubistvu policajca kod Loznice: Osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju sa KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

12:21

Dačić o ubistvu policajca kod Loznice: Osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju sa KiM
Dačić o ubistvu policajca kod Loznice: Osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu i organizovanom pokušaju sa KiM - Copyright Euronews/Dušan Ilić, Privatna arhiva/Euronews, Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da postoje osnovane sumnje da je jutrošnje ubistvo policajca kod Loznice teroristički napad i "organizovnai pokušaj koji dolazi sa KiM". 

"Želm da izrazim saučešće porodici poginulog policajca. Za policiju i MUP je uvek najteže kada strada neko od naših pripadnika. On je mučki napadnut zajedno sa svojim kolegom, na dužnosti", rekao je Dačić.

Kako je naveo, imajući u vidu sve informacije do sada, postoje velike osnovane sumnje da je reč o terorističkom napadu i "organizovanom pokušaju koji dolazi sa Kosova i Metohije". 

"Trenutno utvrđujemo činjenično stanje i da li je u pitanju osoba čija su dokumenta ostala tu u automobilu, ili je u pitanju druga osoba koja je njegov brat i koji je pobegao iz zatvora na KiM", rekao je Dačić za RTS.

Ističe da je reč o automobilu tutinskih registarskih oznaka. Granični policajci su na punktu kod Lipničkog šora kod Loznice primetili to vozilo, i bilo im je sumnjivo to šta će automobil iz Tutina na granici ka BiH. Zaustavili su ih s ciljem da utvrde identitet.

Euronews/Dušan Ilić

 

"Inače, da budemo do kraja otvoreni. To nije taksi, to je automobi koji je vozio Mithad Hadžić iz Tutina koji se očigledno bavio time da prevozi određene ljude sa jedne tačke na drugu", rekao je Dačić. 

Kako je dodao, po izvorima iz policije, on je preuzeo to lice u Preševu i nema informacija o ulaskulica u Srbiju preko graničnih prelaza ili administrativnih linija.

"Pronađena je i nemačka lična karta i pasoč privremenih institucija sa Kosova. Kada je počelo utvrđivanje identiteta, on je izvadio pištolj i pucao na dv apolicajca. Jedan je onako ranjen odgovorio, ali nije uspeo da ga pogodi. I pošto je takav teren tamo, on je odmah kroz njive pobegao. Tu je blizu i Drina", rekao je Dačić. 

Potraga za ubicom i sumnje oko identiteta

Ističe da je 150 pripadnika ministarstva iz različitih jedinica, helikopterske, SAJ, Žandarmerije, granične i lokalne policije angažovano u potrazi. 

"On ne zna jezik, nema dokumente, ima pištolj. Koliko još metaka ima i da li ima, to je pitanje. Očigledno je ubio policajca i to izvršio je očigledan teroristički akt koji dolazi sa KiM, od strane albanskih struktura. Ovo ne može biti slučajno i zato će taj slučaj preuzeti Tužilaštvo za organizovani kriminal", naveo je Ivica Dačić. 

Rekao je da sada postoje sumnje o identitetu tog lica jer su kod policije ostala dokumenta, pasoš i lična karta na ime Artana Hajrizija. 

Euronews/Privatna arhiva

 

"Onda se postavlja pitanje da li je to njegov brat koji je već poznat policiji i koji je ubio ruskog vojnika na Kosovu, koji se više puta nalazio u zatvoru i volšebno bežao, a sad koristi ta dokumenta da bi sprovodio razne akcije unutar Srbije", rekao je ministar. 

Inače, RTS piše da je prethodno potvrđeno da je Artan brat Fatona Hajrizija iz Srbice, zatvorenika koji je 6. jula pobegao iz zatvora u Smrekovnici kod Vučitrna.

Dačić je istakao da je to lice legalno prešlo ili sa teritorije KiM u Centralnu Srbiju, ili odnekud drugo. Rekao je i da je kontaktirana policija Nemače. Najavio je i da će svi koji su pomagali napadaču na bilo koji način biti uhapšeni, kao i da je MUP kontaktirao Republiku Srpsku u slučaju da je napadač prešao Drinu i pobegao u BiH.

Dačić je naglasio da je razgovarao sa ranjenim policajcem i da se on oseća dobro.

"Očigledno se nalazimo pred nekim novim izazovima"

Na pitanje da li je ovaj napad razlog za dodatnu zabrinutost s obzirom da je ovo drugi napad na policajce ovog meseca, Dačić je rekao da je i dalje na snazi žuti nivo bezbednosti, koji podrazumeva i dalje visoku budnost. 

Dačić je apelovao na građane da ukoliko vide osumnjičenog čiju fotografiju su svi mediji objavili ili nešto sumnjivo odmah pozovu policiju.

Euronews/Dušan Ilić

 

"Očigledno, da sada se nalazimo pred nekim novim izazovima, gde svaki policajac i pripadnik MUP-a praktično mora da bude svestan, da će u svakom momentu možda biti napadnut i da zato mobilnost mora da bude na najvišem nivou" zaključio je ministar.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je rekao za TV Prva da je ubistvo policajca strašna tragedija za njegovu porodicu i za celu Srbiju i da je jutros razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem.

"Izjavio sam svoje saučešće i znam kako se on oseća. Niste ništa krivi, to je tragedija koju ne možete ni da predvidite, verovatno ni da izbegnete, ali se osećate kao da je nešto vaše", rekao je Vulin i poželeo brz oporavak drugom policajcu koji je ranjen.

On je naveo i da je u potragu za napadačem uključena i specijalna teroristička jedinica i da ako neko može da ga pronađe, to su pripadnici SAJ-a.

Vulin je rekao i da je u pitanju nezgodan teren, prostor blizu Drine, uz samu granicu i da su tamo šume. 

Inače, i kosovski premijer Aljbin Kurti takođe je danas govorio o zločinu koji se dogodio.

"Mi smo dobili informacije koje takođe i vi imate, jer ovo ubistvo se desilo u Srbiji, znači izvor informacija je bila Srbija. Sada naši nadležni organi - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, naša policija - će obavestiti javnost, i vas i mene, o trenutnom stanju, o tome gde smo i šta bi trebalo da se uradi u bliskoj budućnosti. Zato i ja takođe čekam i čekaću dok oni ne daju svoje profesionalne izjave, jer mi smatramo da ova stvar ne treba da se politizuje, nego da se tretira iz sigurnosnog, pravnog i profesionalnog ugla", rekao je Kurti.

Komentari (0)

Srbija