Aktuelno

Paunović: Priština amandmanima u Parlamentarnoj skupštini jugoistočne Evrope provocira Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

22:06

Paunović: Priština amandmanima u Parlamentarnoj skupštini jugoistočne Evrope provocira Beograd
Snežana Paunović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović poručila je danas da su amandmani koje je Priština predložila na Nacrt deklaracije Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSuJIE) apsolutno tendenciozno podneti u cilju provokacije Beograda i naglasila da se delegacija Beograda protivi amandmanima koji pozivaju na ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, jer je ono kao deo teritorije Srbije već u toj organizaciji.

Paunović se zahvalila na principijalnom stavu Ljubljane, Atine i Bukurešta i odluci da predložene amandmane odbiju i dodala da amandmani Prištine potpuno neuklopivi u ono što je predstavlja ideju Deklaracije.

"Naravno da amandmani nisu prihvaćeni i da neće biti sastavni deo Deklaracije. Moram da izrazim veliku zahvalnost delegacijama koje su razumele težnju Srbije i nisu glasale za to da se obesmisli rad ove organizacije, kao ni za dokumenta koja se u okviru nje usvajaju", rekla je Paunović za Tanjug nakon zasedanja Stalnog odbora PS PSuJIE u Skoplju na kome se razmatralo o nacrtu Deklaracije.

Ona je takođe istakla da su amandmani imali za cilj da nametnu tzv. Kosovo kao temu kroz direktno pozivanje na potencijalno članstvo Prištine u Savet Evrope i događaje u Banjskoj.

Paunović je naglasila da je predstavnica prištinske delegacije Fitore Pacoli probala da Prištinu predstavi kao žrtvu nekog udruživanja i istakla da takav nastup ne priliči formatu PS PSuJIE koji okuplja 13 parlamentarnih delegacija.

"Interesantno je da oni pokušavaju da predstave Banjsku kao teroristički napad, a da nisu imali odgovor na moje pitanje kako se naziva pucanje kosovskog policajca na srpsku decu na Božić", istakla je Paunović.

Ona je dodala da predstavnici tzv. kosovskih institucija uvek teže da se nametnu kao glavna tema, iako PS PSuJIE nije organizacija koja bi na poseban način trebalo da se bavi Prištinom.

Na pitanje kako komentariše to da Ljubljana s jedne strane podržava nezavisnost tzv. Kosova, a da se s druge protivi usvajanju amandmana, Paunović ističe da je u pitanju jedan principijalni stav te da je slovenačka delegacija reagovala na potpuno legitiman način i pokušaj nametanja tema kojima nije mesto u jednom ovakvom formatu.

"Koliko je zanimljiv principijalan stav Ljubljane, toliko je zanimljiv neprincipijalan stav Sarajeva", rekla je Paunović i pojasnila da je srpski predstavnik delegacije BiH Nenad Grković bio protiv amandmana, dok je bošnjački predstavnik koji je ujedno i šef delegacije BiH Džemal Smajić bio za njihovo usvajanje.

Ona je naglasila da je Smajić danas nastavio sa pogrešnom i destruktivnom politikom bošnjačke strane u BiH prema Srbiji koja se nadovezuje na nedavno usvojenu Rezoluciju GS UN o Srebrenici . 

Jedanaesto plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSuJIE) počelo je danas u Skopjlu, a srpsku delegaciju tokom dva dana zasedanja predvodi Paunović, a pored nje se u delegaciji nalazi i član stalne delegacije narodni poslanik Goran Milić.

Milić je tokom današnjeg dana učestvovao na sastanku Generalnog odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku.

On je za Tanjug rekao da je tokom sastanka doneta odluka o izboru Ankare kao predsedavajuće za narednu godinu.

"Takođe, na sastancima smo razgovarali o bitnim temama, kao što su regionalni razvoj zemalja jugoistočne Evrope. To je veoma bitno zbog buduće saradnje i zbog prevazilaženja razlika i poteškoća u dijalogu koje imamo između samih učesnica, ali i zbog unapređenja ekonomskog razvoja i infrastrukture u regionu JIE", rekao je Milić.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Severna Makedoniji predsedava PSuJIE do 30. juna, nakon čega će predsedavanje preuzeti Albanija.

Parlamentarna skupština PSuJIE uspostavljena je 10. maja 2014. godine i predstavlja institucionalizaciju dugogodišnje parlamentarne saradnje zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija