Aktuelno

Iz RGZ savetuju kako izbeći moguće probleme iznude pri upisu prava na nekretnine

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

17:48

Iz RGZ savetuju kako izbeći moguće probleme iznude pri upisu prava na nekretnine
Republički geodetski zavod - Copyright Tanjug/Republički geodetski zavod/Odnosi s javnošću

veličina teksta

Aa Aa

Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) upozoravaju građane na ozbiljan problem iznude koji se može dogoditi prilikom procedura upisa prava na nepokretnosti i navode da su tri najčešća problema podobnost dokumentacije za upis u katastar, pravni kontinuitet i saglasnost u slučaju parcelacije. 

Savetuju i kako izbeći probleme pa navode da kada je reč o proveri podobnosti dokumentacije za upis u katastar, da ako se ona ne slaže sa podacima iz baze katastra posrednici mogu pokušati da građane ubede da je jedini način da se upišu u katastar da plate dodatne troškove kako bi se upisali mimo procedure.

U tom slučaju, ističu, uvek valja dvostruko proveriti informacije i maksimalno se osloniti na digitalne servise, gde geoSrbija i eKatastar omogućavaju građanima da sami uporede stanje svoje dokumentacije sa stanjem u katastru. 

Što se tiče pravnog lanca, navode da je nedostatak neprekinutog niza osnova sticanja, odnosno pravnog kontinuiteta, čest razlog za odbijanje zahteva. 

Objašnjavaju da je to situacija kada od lica upisanog u katastar pa do onog poslednjeg u nizu, koje želi upis, postoji više prenosa, a neka od tih isprava o prenosu nedostaje ili je nema u originalu.

Dodaju da koruptivni posrednici mogu iskoristiti ovu situaciju kako bi tražili novac za navodno olakšavanje procesa i savetuju da u takvim slučajevima pravne savete valja tražiti samo od licenciranih i verifikovanih stručnjaka.

U vezi sa problemom saglasnosti u slučaju parcelacije iz RGZ savetuju građane da ako im je recimo rečeno da postoji način da se komšijina saglasnost preskoči tako što će se platiti posredniku, da budu oprezni, jer se osim krivičnih dela vezanih za korupciju, mogu naći i u lancu falsifikovanja.

Kao zaštitu od mogućih problema iz RGZ savetuju da se koriste proverene informacije, direktno iz katastra i zvaničnih kanala komunikacije RGZ-a, uzimanje saveta samo od profesionalnih korisnika. 

U slučaju sumnje na iznudu ili korupciju, ističu, najbolje je prijaviti slučaj 

nadležnim organima i na mejl adresu prijavikorupciju@rgz.gov.rs. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija