Aktuelno

Porodice ubijenih i ranjenih u "Ribnikaru" podnele peticiju tužilačkom savetu: Traže da se okonča izbor tužilaca

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

12:58

Porodice ubijenih i ranjenih u "Ribnikaru" podnele peticiju tužilačkom savetu: Traže da se okonča izbor tužilaca
Euronews/Vasilija Antonijević - Copyright Euronews/Vasilija Antonijević

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji i članovi porodica ubijene i ranjene dece 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" podneli su inicijativu Visokom savetu tužilaštva (VST) kojom traže da hitno okonča izbor tužilaca i omogući da jedan od dvojice tužilaca koji radi na tom slučaju, ostane u predmetu.

Naime, na tom predmetu od početka rade dva tužioca upravo zbog obimnosti istrage i količine dokaza koji su bili neophodni da se prikupe pre podizanja optužnice. 

Međutim, roditelje žrtava uznemirava saznanje što tužiocu koji je odradio najveći deo posla u ovom predmetu ističe upućivanje iz osnovnog u Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje postupa u ovom predmetu, jer bi on u februaru trebalo da se vrati u Drugo osnovno javno tužilaštvo. 

Ukoliko se vrati u osnovno tužilaštvo, ovaj tužilac će biti onemogućen da nastavi rad na predmetu "Ribnikar" u kom suđenje počinje 29. januara. 

Jedan od pumonoćnika oštećenih porodica advokat Zora Dobričanin Nikodinović kaže za Tanjug da su zbog toga roditelji veoma uznemirieni i da su uputili peticiju Visokom savetu tužilaca da se pod hitno okonča započeti izbor i da tužilac koji je upućen u istragu ostane da radi na tom predmetu. 

"Roditelji su ubeđeni da bi samo jedan tužilac teško mogao da se izbori sa obimnim dokaznim materijalima iz istrage. Peticija je podneta pre više od 20 dana Visokom savetu tužilaštva kojom se traži da obojica tužilaca ostanu na tom predmetu do kraja", precizirala je Dobričanin Nikodinović.

Pred Visokim savetom tužilaca u toku je konkurs za izbor više od 30 javnih tužilaca, koji traje mesecima i nije izvesno kada će biti okončan zbog nove procedure izbora, koja omogućava da nezadovoljni kandidati imaju pravo da ulože prigovore Ustavnom sudu, koji svoje odluke donosi još sporije. 

Poslednji izbor od sedam javnih tužilaca okončan je pred VST još u junu prošle godine, a Ustavni sud ni više od šest meseci kasnije nije doneo odluku o podnetim prigovorima. 

Usled toga, izabrani tužioci još nisu stupili na dužnost u Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će ukoliko se izbori ne okončaju, krajem ovog meseca ostati praktično bez polovine tužilaca, jer se u svoja matična osnovna tužilaštva vraća ukupno 14 tužilaca (u decembru je već vraćeno 13) kojima je isteklo upućivanje, kažu za Tanjug u tom, najvećem tužilaštvu u Beogradu, sa najvećim brojem predmeta za teška krivična dela.

Tako će u februaru biti ukupno vraćeno 27 tužilaca, od kojih neki postupaju u najznačajnijim predmetima, poput Ribnikara, Banjske, EPS-a, vračarske grupe, konjičkog trenera optuženog za više silovanja i drugih, i to ne samo zbog novih zakonskih procedura, već i zato što tužilački savet nije tri godine izvršio svoju osnovnu dužnost, a to je izbor tužilaca, preciziraju iz VJT.

Inače, suđenje u predmetu "Ribnikar" treba da počne 29. januara pred Višim sudom u Beogradu, kada će se na optuženičkoj klupi naći otac i majka dečaka K.K. koji je ubio devetoro školskih drugara i čuvara Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i vlasnik jednog streljačkog kluba Ratko I. i instruktor u klubu Nemanja M.

Maloletnom K.K. se ne sudi jer je krivično neodgovoran, obzirom da je u trenutku masakra imao 13 godina. 

Komentari (0)

Srbija