Aktuelno

Suđenje Belivuku i ostalima: Svedočila vlasnica kuće u Surduku gde je spaljeno telo, prikazane naredbe o pretresima

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

16:09

Suđenje Belivuku i ostalima: Svedočila vlasnica kuće u Surduku gde je spaljeno telo, prikazane naredbe o pretresima
Suđenje Belivuku i ostalima: Svedočila vlasnica kuće u Surduku gde je spaljeno telo, prikazane naredbe o pretresima - Copyright FoNet/Marko Dragosavić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Svedok Aleksandra Ž, inače supruga Radoja Ž. rođaka navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, ispričala je da je kuću u Surduku nasledila od bake 2018.

U dvorištu te kuće su, kako se sumnja, pripadinci ove grupe spalili telo Gorana Mihajlovića. Suprug Aleksandre Ž. je uhapšen u Istanbulu, jer je osumnjičen za ubistvo vođe škaljarskog klana Jovice Vukotića.

Svedokinja je opisala taj plac u Surduku i rekla da postoje stara i nova kuća, kao i da staru kuću nisu zaključavali, jer su tu odlagali stvari za održavanje imanja. Ključeve od kuće su imali njen otac, bivši suprug, čovek koji je sređivao imanje i brat od strica koji nikad nije dolazio.

Aleksandra Ž. se za Radoja Ž. udala 2013. godine, a rastala 2015. godine, a zvanično se papirološki rastala od njega tek ove godine, jer nije mogao da mu bude uručen zahtev na razvod braka.

Na pitanje u kakvim odnosima je bila sa Radojem Ž. 2018. i 2019. godine, Aleksandra Ž. je rekla da nije imala komunkaciju sa njim, te da ga deca nisu videla pet godina. Nakon iskaza Aleksandre Ž. branioci su počeli sa primedbama na iskaze svedoka. 

Veljko Belivuk i Marko Miljković, osumnjičene vođe kriminalnog klana, prethodno su danas na suđenju izneli primedbe na iskaze prethodno ispitanih svedoka u ovom sudskom postupku.

Mljković je imao primedbu prvo na iskaz svedoka Ivana Z. jer, kako kaže, svedok nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da se telefom čuo sa Miljkovićem vezano za automobil koji je prodavao, dodajući da je mogao bilo ko da se predstavi kao on (Miljković).

Majka ubijenog Gorana Mihajlovića, je, kako tvrdi Miljković, iznela drugačije informacije od svedoka Aleksandra N. koji joj je kako je tvrdila sve ispričao o nestanku njenog sina. U primedbi na iskaz Mihajlovićeve majke, Miljković je rekao da je ona tvrdila kako je njen sin pošten dok je svedok Aleksandar N. izneo da je Mihajlović više puta nekog "zeznuo" za novac ili drogu.

Miljković je u jednom trenutku pričajući o Mihajloviću rekao da je njegova majka tokom iskaza rekla "da je skot on bi bio živ" na šta je Miljković dodao " ja ne znam da li je skot ili nije , ali znam da je živ".

Zatim je Miljković pričajući o iskazu svedoka oštećenog I.S. kojeg su prema optužnici priapadnici ove grupe držali na stadionu FK Partizan tri dana gde su ga tukli, mučili i silovali, rekao da on "nije u vinklu".

Nakon Miljkovića i Belivuk je izneo primedbe na iskaz svedoka Aleksandra N. Sudija je danas izrekla još jednu opomenu Miljkoviću da se primerno ponaša, jer je predložio da se "veštači tužilaštvo". 

Na današnjem ročištu prikazana je pisana dokumentacija iz spisa tog predmeta.

Na naredbama o pretresanju stanova i drugih prostorija prikazano je da je na stadionu FK Partizan u Humskoj pronađena određena količina narkotika, telefoni, puška, kao i zdravstvena knjižica optuženog Alekse Šejića.

Belivuk je, kako se vidi na tim naredbama, odbio da ih potpiše. Pretresom stana u Gandijevoj ulici pronađeno je više telefona, ključeva automobila, zlatni lančić sa imenima Belivukve supruge i dece, kao i veća količina novca, odnosno oko 369.000 dinara i 31.700 evra.

Belivuk je zatim ustao i tražio od sudije da pozove sve svedoke koji su prisustvovali pretresima i da oni budu saslušani pred sudom i dodao da ne prihvata ništa što je pronađeno na stadionu navodeći da on nije vlasnik tih prostorija.

Zatim je vršen uvid u dokumentaciju o pretresu Miljkovićevog stana gde je pronađen pištolj i muncija, nakon čega je i Miljković zatražio da se ispitaju svi svedoci pretresa, jer kako tvrdi on nije bio prisutan. Prikazana je dokumentacija o pretresu stanova Vlade Geogrijeva, Aleksandra Vučeljića, Vlade Draganića, Nemanje Lakićevića, Nikole Spasojevića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Nebojše Jankovića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Srđana Lalića i drugih.

Kod Draganića je između ostalog pronađen pištolj "Zastava" i 7.310 evra, dok je kod Geogrijeva prnoađen pištolj "Glok 19".

Branilac Slađane Sekulić, Sanja Ćeriman istakla je da se u prikazanoj dokumentaciji nigde ne navodi da je od Sekulićeve oduzet pištolj, zbog čega je predložila tužilaštvu da odustane od krivičnog gonjenja Sekulićeve.

Isto je uradila i branilac Karapandžića Ivana Ostojić, navodeći da među oduzetim predmetima nema nijednog koji ukazuje na izvršenje krivičnog dela.

Prikazana je i foto dokumentacija iz prostorija Miljkovićeve kuće gde su pronađene tri puške i pištolj, na šta je Miljković rekao da je to oružje njegovih roditelja za koje oni imaju dozvole. Suđenje se nastavlja sutra kada će biti ispitana komšinica iz kuće u Surduku, koja je videla vatru na dan kada su pripadnici grupe, prema navodima iz optužnice spalili telo Gorana Mihajlovića. 

Komentari (0)

Srbija