Tenis

Siner ponovo "pod lupom" zbog dopinga: Da li će italijanski teniser ovaj put biti suspendovan?

Komentari

Autor: Euronwes Srbija

30/09/2024

-

14:51

Siner ponovo "pod lupom" zbog dopinga: Da li će italijanski teniser ovaj put biti suspendovan?
Siner ponovo "pod lupom" zbog dopinga: Da li će italijanski teniser ovaj put biti suspendovan? - Copyright tanjug/AP Photo/Manu FernandezP Photo/Manu Fernandez)

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila da je podnela žalbu sudu za sportsku arbitražu i tražila suspenziju za italijanskog tenisera Janika Sinera na period između 12 i 24 meseca, oglasio se i Siner, koji kaže da će dokazati svoju nevinost. 

Teniska budućnost tenisera broj jedan Janika Sinera trenutno je pod upitnikom, jer je Svetska antidoping agencija uložila žalbu i traži suspenziju od godinu do dve za italijanskog tenisera.

Iako je Međunarodna agencija za teniski integritet ranije donela zaključak da on nije kriv, nakon što su mu u telu pronađene nedozvoljene supstance, nastavak karijere Italijana ponovo je "pod lupom", nakon nove odluke koju je pokrenula WADA.

Podsetimo, u telu Sinera pronađen je steroid, za koji on tvrdi da je ušao u njegov organizam tako što su fizioterapeuti koristili sprej tokom masaže. On je te fizioterapeute otpustio, navodeći da nije imao ideju šta se nalazilo u spreju. 

On se takođe oglasio na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da je razočaran i iznenađen žalbom koju je protiv njega podnela WADA.

"Veoma sam razočaran i takođe iznenađen tom žalbom, jer smo imali tri saslušanja i sva tri su se završila vrlo pozitivno za mene. Nisam to očekivao posle svega. Znao sam već nekoliko dana da će se žaliti i da će danas biti zvanično. Možda samo žele da se uvere da je sve na svom mestu", izjavio je Siner, prenosi Gazzeta dello Sport.

Različite poruke od kolega tenisera

Njegov advokat je takođe veoma iznenađen, te navodi da nije očekivao ovakav ishod. 

"Niko ne optužuje Janika da je iskoristio klostebol u svojim mečevima i s tog razloga bilo bi nepravedno kazniti ga na rang listi ili u zaradi. Međutim, agencija veruje da je on nekako odgovoran za postupke svog tima iako ih je otpustio i iz tog razloga traže da bude kažnjen za ono što oni smatraju nemarom", izjavio je teniserov advokat Džejmi Singer.

I naravno da je ovaj slučaj probudio različite reakcije u svetu tenisa, s obzirom na to da se radi o trenutno najboljem igraču u tom sportu. 

Njegov španiski kolega Karlos Alkaraz, kaže da zna koliko je Janiku Sineru trenutno teško, kaže da se nada da će ova stvar uskoro da se završi.

"Nadam se da će on uspeti da ostane fokusiran na ono što voli, a to je tenis, sve što mogu da da kažem - jeste da se nadam da se uz prave ljude oko sebe neće osećati loše u narednim mesecima", poručio je Alkaraz.

Florian Eisele/Pool Photo via AP

 

S druge strane, potpuno drugačiju poruku poslao je teniser Nik Kirjos koji je na svom Instagramu napisao da Siner "možda i nije toliko nevin". 

Oglasio se i sportski novinar Telegrafa Oliver Braun na platformi X.   

"Za Janika Sinera i sport kojim dominira, ovo je noćna mora koja izmiče kontroli. Isparilo je poverenje u antidoping sistem koji je svetskom broju jedan omogućio da nastavi da igra bez kazne", napisao je novinar.

"Šta bi bilo da se ovo desilo Đokoviću?"

Sudeći po objavama navijača Janika Sinera, trenutnoj situaciji najviše se se raduju navijači najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića.

Međutim, Đokovićeve pristalice se pitaju - šta bi se dogodilo u slučaju da se ovo desilo upravo Novaku Đokoviću, da li bi on bio u tom slučaju nekažnjen kao što je trenutno Siner.

Na Instagram stranici Svetske antidoping agencije može se videti "post" koji je nedavno objavljen a u kom se nalazi lista svih supstanci koje su zabranjene za tenisere. 

I upravo u toj objavi može se videti pregršt novih komentara koji pružaju podršku Sineru, uprkos svemu.

Za sada neće biti niakavih retroaktivnih mera, pa će italijanski teniser nastaviti da se takmiči na turniru u Pekingu, ali se postavlja pitanje - šta će biti sa njegovom karijerom u budućnosti. 

Reakcijama na slučaj o Janiku Sineru, bavila se i današnja Kocka. 

Euronews Srbija

Samardžić: Ako se WADA ponovo oglasila, onda znate da tu nešto vrlo konkretno postoji

Teniser Janik Siner nije ni prvi ni poslednji sportista kojem zbog prisustva nedozvoljenih supstanci u organizmu preti suspenzija, ali Svetska anti-doping agencija svakako nije telo sa kojim se može šaliti, izjavio je za Euronews Srbija novinar Arene sporta Uroš Samardžić.

Dodao je i da u svetu sporta vlada podeljeno mišljenje po pitanju odnosa prema Sineru i supstanci koja mu je pronađena u telu.

"Ako WADA traži da ponovo taj slučaj uđe u proces ispitivanja, onda znate da tu nešto vrlo konkretno postoji. Sa druge strane, imate situaciju gde je teniska antidoping agencija odlučila da ga ne suspenduje jer je našla pravnu normu koja može svega da ga oslobodi. Onda imate niz trenera i sportista koji su na strani Janika Sinera i onih koji su na drugoj strani. Pročitao sam da je jedan američki trener da je doza supstance koja je nađena u telu Janika Sinera 8 hiljada puta manja od jednog grama bilo koje druge supstance. Dakle, radi se o minimalnoj supstanci, ali složićete se, radi se o supstanci koja je na listi zabranjenih", rekao je našu televiziju novinar Arene. 

Kompletno gostovanje Uroša Samardžića u kom je osim situacije sa Sinerom govorio i o ostalim zanimljivim temama iz sveta sporta, možete da pogledate u videu ispod.

Euronews Srbija

Komentari (0)

Sport