Tenis

Siner oslobođen odgovornosti za doping ali je ipak kažnjen: Kakve su reakcije i da li su aršini isti za sve?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2024

-

16:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nezavisnih medicinskih tumačenja i pretraga, Međunarodna agencija za integritet tenisa saopštila je da je oslobodila odgovornosti prvog tenisera sveta, Janika Sinera, zbog toga što je u martu dva puta bio pozitivan na zabranjenu substancu klostebol.

Inače to je steroid koji se dobija iz testosterona, i količina ove supstance koja je izmerena u Sinerovom telu bila je manja od milijarditog dela grama te supstance.

Kako je to objasnio igrač u istrazi, koja je trajala tokom augusta ove godine, do te kontaminacije je došlo tako što je jedan član njegovog tima povredio prst, potom koristio sprej koji je u sebi sadržao tu nedozvoljnu substancu. Zatim ga je u više navrata masirao i tretirao i davao mu sportske terapije, i na taj način je, prema objašnjenju Sinera, koje je ovaj nezavisni panel usvojio i potvrdio, došlo do kontaminacije.

Zapravo nas je o ovome obavestio sam Janik Siner na svojoj društvenoj mreži, a inače nije bilo poznato ni da je bio dva puta pozitivan na doping test, niti da je vođena bilo kakva istraga pre nego što je saopšteno da je oslobođen odgovornosti.

On je saopštio da iza sebe ostavlja ovaj, kako kaže, "izazovni i duboko nesrećni period" i dodaje da će nastaviti da čini sve što može da se i dalje pridržava anti-doping programa.

Asociacija tenisera je ovim povodom saopštila da je ohrabrena činjenicom da Janik Siner nije počinio nikakav prekršaj i dodaju da je ovo poruka za sve druge sportiste, igrače da budu maksimalno pažljivi u korišćenju proizvoda ili tretmana.

Ipak, Siner nije prošao bez kazne, što je inače vrlo neobično s obzirom na činjenicu da je utvrđeno da nije uticao na tu nedozvoljnu supstancu, odnosno da je nije namerno uneo u svoj organizam.

On je ostao bez novca i bodova koje je osvojao na ATP Masters 1000 u Indian Velsu tokom koga su i rađene te anti-doping kontrole, iako je Međunarodna agencija za integritet tenisa uvažila praktično sve što im je on rekao.

Kakve su reakcije?

Inače, na društvenim mrežama mnogi su kritikovali Sinera, ali su se mogla čuti i tumačenja da količina koja je pronađena u njegovom organizmu nije mogla na bilo koji način da utiče na njegov učinak.

Citiraju se i stručnjaci koji kažu da čak i da je ova supstanca uzeta namerno, te količine su takve da ne postoji način da poboljšaju njegove performanse.

Neke njegove kolege su bile veoma skeptične prema nalazima ovih stručnjaka, pa je Nik Kirjos na društvenoj mreži "X" napisao da bi Siner trebalo zapravo da bude suspendovan na dve godine, ironično se osvrćući na argumentaciju da je on kontaminiran preko kreme za masažu.

Drugi se na društvenim mrežama pitaju da li bi odluka institucija teniskih bila ovakva da je u pitanju igrač koji je na mnogo nižem mestu na ATP listi.

U pojedinim komentarima na teniskim portalima kaže se i procenjuje da bi Siner zapravo trebalo da bude srećan što se sve ovako je završilo, kao i da bi trebalo da bude srećan zbog toga što mu je uopšte omogućeno da igra na turniru u Sinsinatiju koji je osvojio u ponedeljak.

Inače, pre dve godine u jednom potpuno drugom slučaju u američkom bejzbolu igrač Fernando Tatis suspendovan je na 40 utakmica, jer je i on bio pozitivan na klostebol, anabolički steroid, u znatno većoj količini. I on se tada pravdao da je nehotice uzeo lek koji je sadržao ovu supstancu.

Euronews Srbija

Da li su isti aršini za sve?

Siner je bio pozitivan na tom doping testu dva puta i sve to se desilo u martu mesecu, a na pitanje da li mu je neobično što tek sada saznajemo za to, teniski trener Goran Bubanj kaže da je to prva nelogičnost u čitavoj priči.

"Pa, to je prva nelogičnost u čitavoj ovoj priči. Znači, da se krilo 5-6 meseci da je on uhvaćen dva puta pozitivan na doping kontroli. Mislim da ta prva sumnja i najveća", rekao je on i na konstataciju da sve izgleda kao da je neko pokušao da zataška čitav slučaj, nastavio:

"Sto posto jeste. Znači, možda ni sad ne bi otkrili da neko nije otkrio posredno-neposredno. Tako da ne sumnjem u Sinera. On je odličan momak i odličan teniser, ali da se to dogodilo, dogodilo se", rekao je on.

Siner je ipak kažnjen za to što se dogodilo. Oduzeti su mu bodovi, kažnjen je i novčano. Na pitanje kakva je to supstanca o kojoj govorimo i da li je mogla da utiče na njegovu igru, Bubanj pominje slučaj dopingovanja uz korišćenje određenih lekova.

"Pa, teško je reći da vam kažem. Kod dopinga su mnoge stvari specifične. Vi možete da uzimate lek za smanjivanje visokog pritiska, koji pokriva masu nekih supstanci kojima se vi, u stvari, dopingujete. Tako da... pa, sećate se svi slučaja Armstronga koji je uzimao lek protiv raka i praktično osvojio sedam Tour de France-a, a u suštini sve vreme se dopingovao. Tako da, da li nešto utiče ili ne, verovatno se ne bi koristilo da ne utiče. Da li utiče mnogo ili malo, to je sad stvarno relativno pitanje", smatra Bubanj.

Ovo nije prva doping afera u tenisu. Već smo imali slučajeve kod tenisera, Viktor Troicki, Halep, Šarapova, svi su bili mnogo strože kažnjeni nego što je to Sinnerov slučaj. Na pitanje da li su aršini isti za sve, Bubanj kaže da nisu.

"Pa nisu. Evo kad već pravimo neka poređenja, svojevremeno je Agasi uhvaćen u dopingu i kažnjen je tri meseca. Onda kad je završio karijeru, on je napisao memoare i priznao da se od 1997. praktično dopingovao. Tako da slučajevi se rešavaju jednostavno. Kada je u pitanju Halep četiri godine, Šarapova dve godine...", kaže Bubanj.

Komentari (0)

Sport