Tenis

Zverev ostao "večiti gubitnik" u grend slem finalima: Alkaraz novi šampion Rolan Garosa

Komentari

Autor: Euronews

09/06/2024

-

19:37 >> 19:48

Zverev ostao "večiti gubitnik" u grend slem finalima: Alkaraz novi šampion Rolan Garosa
Karlos Alkaraz - Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Karlos Alkaraz novi je šampion Rolan Garosa!

Španski teniser uspeo je da se revanšira Aleksandru Zverevu za poraz u četvrtfinalu ovog takmičenja iz 2022. godine i posle velike borbe, u pet setova, savlada nemačkog tenisera i osvoji treću grend slem titulu - 3:2 (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2).

Aleksandar Zverev, koji je pre ovog okršaja, vodio 5:4 u međusobnim duelima protiv mladog Španca, time je ostao bez titule u svom trećem grend slem finalu, produživši agoniju sa US Opena (2020) i nedavnog Otvorenog prvenstva Australije (2024).

Sa druge strane, momak iz Mursije je 3/3 u finalima grend slemova (Vimbldon, US Open), a nakon što je minule sezone završio takmičenje u polufinalu Rolan Garosa, ove godine se ipak, popeo do pobedničkog trona!

U finalu koje je trajalo gotovo 4 i po časa, sve je stalo u petom, odlučujućem setu. A, ključni momenat ovog duela dogodio se u četvtom gemu, kada je Alkaraz odbranio četiri brejk lopte i poveo 3:1, nakon što je prethodno Nemac imao set prednosti (2:1). Od tog trenutka, samopouzdanje Zvereva je opalo, a krah olimpijskih šampiona se mogao naslutiti kada je propustio još jednu brejk loptu u šestom gemu. Alkaraz je poveo 4:2, a potom bez većih problema osvojio i dva naredna gema za treći "mejdžor" u karijeri.


Kao što i sam rezultat pokazuje, u prva dva seta nije bilo uzbuđenja. Alkaraz je bio dominantan u uvodnom, Nemac u drugom, da bi u trećem setu videli ogromnu borbu, gomilu brejkova i veliki preokret momka sa ruskim korenima. 

Posle gubitka od 2:5 u gemovima, Zverev je vezao čak pet gemova (7:5), vrativši brejk zaostatka najpre pri rezultatu 4:5, da bi potom još jednom oduzeo servis Alkarazu (6:5) za potpun preokret. 

Nemac je u tim trenucima igrao kao u transu, na riternu je bio nenadmašan, na mreži savršen, a blistavom igrom iza osnovne linije, uspeo je i da odbrani brejk loptu rivala u maratonskom 12. gemu, posle čega je odservirao za vođstvo i preokret u trećem setu - 7:5.

Iako je po govoru tela Alkaraza u tim trenucima delovalo da je Nemac preuzeo potpunu kontrolu nad mečom, bar u mentalnom smislu, budući da je Španac praktično, prokockao treći set. Momak iz Mursije vratio se dominantnom stilu u četvrtom setu i uz samo jedan propušten gem, odveo finale u odlučujući, peti set.

Posle dva, lagana uvodna gema, prednost početnog udarca Zvereva, oduzeo je Alkaraz u trećem gemu, da bi nakon lavovske borbe u četvrtom gemu, Španac uspeo da se vrati posle 0:40 i povede 3:1, zakoračivši ka trećem grend slem trofeju.

Već naredni gem doneo nam je nova uzbuđenja, pošto je Alkaraz zahvaljujući dobroj kretnji i kvalitetnoj igri na mreži, stigao na prag drugog brejka u petom setu, ali je Zverev dobrim servisima odbio nalete Španca i smanjio na 2:3.  Međutim, ispostavilo se da je to sve što smo videli od Nemca, budući da je Alkaraz osvojio naredna četiri gema i osvojio titulu.

 

Komentari (0)

Sport