Ostali sportovi

Sve je spremno za početak Paraolimpijskih igara: Džeki Čen i impresivna koreografija na svečanoj ceremoniji otvaranja

Komentari

Autor: Euronews

28/08/2024

-

13:51

Sve je spremno za početak Paraolimpijskih igara: Džeki Čen i impresivna koreografija na svečanoj ceremoniji otvaranja
Sve je spremno za početak Paraolimpijskih igara: Džeki Čen i impresivna koreografija na svečanoj ceremoniji otvaranja - Copyright Prinstscreen YouTube/Paris 2024

veličina teksta

Aa Aa

Pariz je imao samo nekoliko nedelja da predahne od olimpijske "groznice", ali je sada  vreme za Paraolimpijske igre, koje će biti svečano otvorene večeras, 28. avgusta.

Oko 4.400 paraolimpijaca iz 184 svetske delegacije učestvovaće u paradi duž Jelisejskih polja, dok će glavni događaj biti organizovan na Trgu Konkord. 

"Radujem se što ćemo napraviti ovaj spektakl, koji će transformisati srce Pariza performansima koji nikad ranije nisu viđeni", poručio je Tomas Žoli, umetnički direktor ceremonije, koji je zaslužan i za svečanosti održane prilikom otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 2024.

"Spektakl će predstaviti paraolimpijce i vrednosti koje otelotvoruju i ujediniti gledaoce i televizijsku publiku širom sveta u jedinstvenom duhu Paraolimpijskih igara", dodao je on.

Ovog puta Žoli je angažovao i švedskog koreografa Aleksandra Ekmana, koji je odlučio da plesnu tačku učini glavnim segmentom performansa, a u njoj će učestvovati više od 150 igrača, među kojima i profesionalci sa invaliditetom.

Ekman kaže da je želeo da ceremonija obuhvati nekoliko različitih poruka inspirisanih sportom, a muziku za performans komponovao je Viktor Le Masne.

Koreograf je stekao slavu svojom postavkom "Labudovog jezera" u Oslu, gde je na sceni napravio jezero sa 6.000 litara vode.

Performans se naziva "Paradoks", a njegova glavna tema je inkluzija.

"Tokom ovog projekta, intrigiralo me je i mnogo sam učio o društvenim problemima koji postoje u našem društvu, a koji se tiču invaliditeta. Nadam se da će ova ceremonija napraviti razliku za sve nas. Nadam se da će cilj biti da se normalizuju sva tela i da će postati odskočna daska za inkluziju i dostupnost širom sveta", kaže Ekman.

On najavljuje da će u fokusu večeri biti ljudsko telo - u svim njegovim oblicima i to kroz niz umetničkih sekvenci.

Gde će moći da se gleda ceremonija otvaranja

Prvi deo ceremonije biće otvoren za javnost, dok će se svečanost i umetnički segment odigrati na Trgu Konkordija, na bini površine 4.500 kvadratnih metara.

Cene karata se kreću od 150 do 700 evra i mogu da se kupe na zvaničnom sajtu događaja,  a u Srbiji će gledaoci moći da gledaju prenos preko RTS 2 kanala s početkom u 20 časova.

Najavljeno je da će legendarni glumac Džeki Čen nositi olimpijsku baklju tokom jedne etape na ceremoniji, piše Euronews.

Plamen je, inače, upaljen 24. avgusta u Stok Mandevilu, rodnom mestu Paraolimpijskih igara, a u Francusku ga je doneo Emanuel Asman mačevalac koji se služi invalidskim kolicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport