Ostali sportovi

Novi poraz odbojkaša na OI: Slovenci pokazali klasu

Komentari

Autor: Euronews

30/07/2024

-

16:32 >> 18:38

Novi poraz odbojkaša na OI: Slovenci pokazali klasu
Odbojkaši Srbije - Copyright AP Photo/Dolores Ochoa

veličina teksta

Aa Aa

Odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je i drugi poraz na Olimpijskim  igrama. Nakon neuspeha u pet setova protiv Francuske, izabranici Igora Kolakovića izgubili su danas i od Slovenije, pa će naredni meč sa Kanadom u Grupi "A" biti presudan za plasman u nokaut fazu - 3:0 (25:21, 25:19, 25:19).

Bila je ovo peta uzastopna pobeda Slovenije u međusobnim duelima sa Srbijom, koja je nakon novog poraza na Igrama, zakomplikovala plasman u četvrtifale. Ostaje žal za boljim rezultatom protiv Francuske (2:3) u meču koji je mogao da se pobedi, pa će susret sa Kanadom 4. avgusta (21.00) biti ključan za nastavak takmičenja.

Iako je Slovenija relativno lako osvojila prvi set, prelomni trenutak meča dogodio se sredinom drugog seta, kada je Srbija dozvolila 9:0 seriju rivala. "Orlovi" su prvi put na utakmici imali prednost tri gola (15:12), ali su diskutabilnim odlukama na prijemu, prokockali vođstvo, a pritom i meč. Nakon toga momentum je u potpunosti prešao na stranu rivala, koji je već odlično igrao na krilima Šterna, da bi u nastavku samo još više pokazali da su u ovom trenutku klasa iznad nas.

Kada god bi Srbija pokazala naznake bolje igre, komšije su jakim trojnim blokom i sjajnim izdanjem njihovih primača, umeli da zaustave sve nalete naše selekcije. Istina, korektori danas nisu blistali. Procenti servisa (22 odsto) bili su ispod svakog nivoa, a u takvoj konstalaciji stvari izabranici Igora Kolakovića jednostavno nisu imali šta da traže protiv raspoloženih Slovenaca, koji su drugom pobedom u grupi već bezecovalo mesto među 16 najboljih na turniru.

 

.

 

TREĆI SET:

Za razliku od prethodna dva seta, "orlovi" su mnogo bolje započeli ovu deonicu. Atanasijević je počeo više da rizikuje, Srbija vezala nekoliko dobrih servisa, pa je po drugi put na meču imala prednost od tri gola (5:2). Međutim, nisu momci Igora Kolakovića uspeli da zadrže jak kontinuitet. Uprkos dobroj izgradnji napada, dobro sinhronizovana odbrana na trojnom bloku Slovenaca, pravila je velike probleme našim korektorima. 

Rupe na mreži gotovo da nisu postojale, kao ni šansi za neke lake poene, pa je Slovenija preko Čebulja i Šterna najpre došla do izjednačenja (5:5, 7:7, 9:9..), a potom i do prednosti (14:12). Pored skromne igre na servisu (25 odsto), Srbija se takođe mučila na prijemu, servisi rivala bili su zaista ubitačni, a zbog dobre igrom na tom polju, većim delom meča "orlovi" su imali komplikacija u izgradnji napada. Čak i kada bi dizači umeli da nameste loptu korektorima, čekao ih je uglavnom dobar blok Slovemaca, dok su sve propuste na mreži, rivali dobro pokrivali na poslednjoj liniji. 

U takvoj konstalaciji stvari, Srbija je bila potpuno bespomoćna. Slovenija je povela 16:14, da bi nakon nekoliko učinkovitih napada Čebulja, stekla i velikih 20:16, kada se već mogao naslućivati kraj. 

DRUGI SET:

Visok ritam zadržali su Slovenci i na startu drugog seta, pa su u ranoj fazi ove deonice nekoliko puta imali prednost od dva gola. Međutim, zadrhtala je ruka "komšija" na servisu, pa su "orlovi" ubrzo došli do izjednačenja (5:5). Kujundžić se raspucao, blok je proradio, a nakon bolje igre naših momaka iza servis linije (40 odsto), Srbija preuzela vođstvo i u nekoliko navrata imala tri gola prednosti (14:11, 15:12...) 

Ali, po uzoru na prošli set, Slovenci su umeli da podignu ritam kada je trebalo. Tajm-out njihovog selektora i mali predah, potpuno je promenio dinamiku na terenu sredinom seta, pa je Srbija od 15:12 dozvolila čak 9:0 seriju rivala (15:21). Štern, Klemen i Arnaut bili su "rak rana" orlovima na mreži, a kada je brod Srbije počeo da tone, više nije bilo povratka. Slovenci su dobili samopouzdanje, podgli procente "sa crte" (46 odsto) i uz fenomenalnu igru njihovih korektora, došli do laganih 2:0 u setovima.

PRVI SET

Iako je uvodni set protekao manje-više u izjednačenoj borbi, utisak je da su Slovenci ušli u meč sa nešto većom koncentracijom, pa smo sve do sredine deonice uglavnom gledali bolju igru komšija, koji su na krilima Arnauta i Tončeka Šterna strekli prvu "osetniju" prednost pri rezutatu 14:11. 

Slab servis mučio je Srbiju, blok takođe nije funkcionisao, međutim, uspeli su "orlovi" da ostanu u igri zahvaljujući sjajnoj roli Jovovića (4) i Kujundžića (3), pa smo u nastavku ponovo došli do egala (16:16), ali, nažalost, ne zadugo. Srbija nikako nije imala rešenja za Šterna, koji je bio dvocifren već na startu meča. Korektor Slovenije blistao je na servisu, kao i tokom igre, a njegovi razorni udarci mreko mreže, gde ni trojni blok Srbije nije mogao ništa, odveli su Slovence na +4 (21:17) pred kraj seta.

Tu razliku, bez većih problema zadržali su do kraja. 

UOČI MEČA

Posle teškog poraza u pet setova od domaćina Francuske, Srbija se nalazi pred imperativom pobede, dok je Slovenija u nešto boljoj situaciji, pošto je bez većih problema savladala Kanadu u prvom meču Grupe "A". Ove dve selekcije odigrale su 14 mečeva u poslednjih 13 godina, što zvaničnih, što prijateljskih, ali se do sada nisu susretali na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, već samo na evropskim smotrama, pripremnim duelima i u Ligi nacija.

Najznačaniji duel je svakako bio u finalu Evropskog prvenstva 2019. godine, kada su "orlovi" pod komandom Slobodana Kovača došli do zlata, što je ujedno bio i poslednji put da se Srbija popela na postolje nekog velikog takmičenja.

 

SRBIJA - SLOVENIJA 3:0 (25:21, 25:19, 25:19)

Dvorana: "South Paris Arena", Pariz.
Sudije: Stefano Ćezare (ITA), Fabris Dom Koljados (DOM)

Srbija: Kovačević, Kapur, Krsmanovič, Ivović, Jovović, Kujundžić, Perić, Atanasijević, Luburić, Podraščanin, Todorović, Nedeljković, Masulović.


Slovenija: Planinšić, Stern T, Pajenk, Kozamernik, Vinčić, Stalekar, Kovačić, Stern Z, Ropret, Urnaut, Cebulj, Mozić, Mujanović.

 

 

 

Komentari (0)

Sport