Košarka

Partizan pobedio Spartak u Subotici

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2024

-

21:14

Partizan pobedio Spartak u Subotici
Košarkaši Partizana - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana posle velike muke došli su do druge pobede u AdmiralBet ABA ligi. Vrlo disciplinovana i nadahnuta ekipa Spartaka bila je u egalu sa crno-belima tokom čitave utakmice u Subotici. U jednom trenutku bila je i nadomak dvocifrene prednosti, da bi crno-beli zahvaljujući sjajnoj igri u poslednjoj četvrtini i drugoj polovini treće deonice, na kraju, ipak došli do pobede - 89:80 (24:25, 17:19, 18:15, 30:21).

Posle skromnog učinka u prvom poluvremenu, Beograđani su konsolidovali svoje redove u drugom delu treće četvrtine, kada su serijom 16:2 okrenuli momentum na svoju stranu. Miletić, Bolton i Cerovina, prethodno su doveli Spartak nadomak dvocifrene prednosti (41:50). Ali je Obradović pravovremenim izmenama, ubacivši Lundberga, Brauna i Bongu, preokrenuo tok utakmice u poslednjih 15 minuta, stigavši do važne pobede pred početak Evrolige i utakmice sa Baskonijom u Vitoriji.

Pomenuti trojac bio je najefikasniji u taboru Spartaka. Miletić je ubacio 16 poena, Bolton jedan manje, dok je Cerovina pored 12 poena imao i 10 skokova. Na drugoj strani, Partian je imao dosta raspoloženih košarkaša, a listu strelaca predvodio je Braun sa 21 poenom. Karlik Džouns dodao je 15 poena, Bonga 13, a sjajnu rolu u pobedi Partizana imao je i Koprivica, koji je ubacio 11 poena.

MN Press

 

Utakmica u "Dudovoj šumi" počela je efikasno na obe strane, da bi sredinom uvodne četvrtine, serijom 8:0, Subotičani poveli 15:9, nagovestivši veliku borbu od starta. Bio je to povod da Obradović malo promeša karte u rotaciji, pa je druga postava predvođena Karlikom Džonsom, dobila šansu u nastavku.

Crno-beli mučili su se u tom periodu. Do poluvremena postigli su svega jednu trojku iz deset pokušaja. Iako su dali 23 poena iz tranzicije i drugih šansi, očajni procenti sa distance i linije penala (40 odsto), ostavili su traga na semaforu, pa je Spartak dugo vremena bio u egalu, da bi nakon trojke Cerovine u završnici poluvremena otišao na odmor i sa blagom prednošću - 44:41.

Ključni problemi Beograđana i neuigranost ekipe naročito su se pokazali tokom prvog dela treće četvrtine. Utisak je da crno-beli nisu imali mirnoće tokom dužih, pozicionih napada, dok, sa druge strane, nisu uspeli ni da se nametnu u defanzivi. Spartak, koji je navikao da igra u tranziciji, uspeo je to da iskoristi, pa je nakon poena Gordića, došao nadomak dvocifrene prednosti u jednom trenutku - 50:41.

Blistala je tada igra Subotičana, koji su na krilima visokih procenata sa unutrašnjih pozicija (70 odsto timske realizacije) držali crno-bele "na distanci". Međutim, vrlo brzo usledio je odgovor Beograđana. Serijom 16:2 crno-beli vratili su konce igre na svoju stranu, da bi agresivnom odbranom limitirali Spartak na svega dva poena više od šest minuta. 

Lundberg uneo je energiju sa klupe, Koprvica je imao sjajnu rolu, Braun se istakao sa nekoliko važnih poena, pa se u odlučujuću deonicu ušlo u egalu (59:59). Međutim, bez obzira na dobru igru Beograđana, još uvek nisu stekli potreban momentum da, žargonski rečeno, "reše utakmicu". Bolton i Miletić nisu dozvoljavali crno-belima da se "razmašu po parketu", pa smo dobar deo poslednje četvrtine takođe gledali u egalu. 

Hrabrom i čvrstom igrom na obe strane terena, Subotičani držali su se sve sredine poslednje četvrtine (71:75), ali nisu izdržali visok kontinuitet do kraja. Partizan je konsolidovao redove. Bonga je pogodio četiri vezane trojke (bez promašaja sa distance). Karlik Džouns ponovo je imao važnu ulogu, da bi slom novajlije potpisao Braun u zavšrnici, kada je sa nekoliko vezanih poena odveo Partizan nadomak dvocifrene prednosti (82:73).

Spatak je u finišu pokušao da se vrati, u nekoliko navrata prišao je na dva, tri poseda zaostatka, ali nisu imali snage da naprave potpuno iznenađenje

ABA liga - 2. KOLO

SREDA

Zadar - Igokea 76:79

SUBOTA

Crvena zvezda - Mornar 91:72
Budućnost - Split 97:75

NEDELJA

Mega - FMP 83:80
Cedevita Olimpija - Dubai 84:92
Spartak - Partizan 80:89

PONEDELJAK

Borac - Krka 19.00

UTORAK

Cibona - SC Derbi 19.00

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport