Košarka

Epska katastrofa pretila Srbiji, srećom, Portoriko nije imao snage za potpun preokret!

Komentari

Autor: Euronews

28/07/2024

-

20:52

Epska katastrofa pretila Srbiji, srećom, Portoriko nije imao snage za potpun preokret!
Epska katastrofa pretila Srbiji, srećom, Portoriko nije imao snage za potpun preokret! - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije uspešno je započela Olimpijske igre, pošto je u prvom kolu Grupe "A" posle dosta muke i neverovatne drame savladala Portoriko 58:55 (23:15, 20:11, 12:10, 3:19) za prvu pobedu na takmičenju.

Kada se sve sumira, igra Srbije može da se opiše onom čuvenom "od sjaja do očaja". Ekipa Marine Maljković dominirala je u prve tri četvrtine, tokom kojih su imale i 20 poena prednosti, da bi posle devetominutne suše u finišu, dozvolile neverovatan preokret Portorikanki. Koliko je igra Srbije bila očajna u poslednjoj četvrtini, govori podatak da su naše devojke u toj deonici postigle samo tri poena. Mašile su Srpkinje gotovo neverovatne stvari. Od čistih zicera, do otvorenih trojki, a zanimljivo, kada lopta nije htela u koš, Marina Maljković nije tražila tajm-aut, niti je, bar prema onome što smo mi videli, zahtevala od svoje ekipe da napadnu reket za možda neke lake poene sa linije penala.

U takvoj konstalaciji stvari, Portoriko je polako krčkao prednost i gotovo nestvarno dolazio do preokreta. Drama je dosegla vrhznac u poslednjem minutu, kada je došlo do čarki na terenu između Dragane Stanković i jedne košarašice Portorika. Sudije su svirale duple tehničke, a nakon što su rivalke bile sigurne sa linije penala, Stankovićeva je promašila oba bacanja. Portoriko je prišao na -2 (55:57) nakon što je, podsetimo, u nekoliko navrata bilo +20 za našu reprezentaciju. A, srećom po Marinu i njen tim, Srbija je na kraju ipak došla do pobede. Portoriko je u finišu napravio nekoliko grešaka u napadu, a Stankovićeva se iskupila važnom blokadom i ključnim poenom sa penala za pobedu i miran san pred nastavak takmičenja.

 

 

Prva četvrtina:

Košarkašice Srbije sa boljom energijom otvorile su meč u Lilu i već sredinom uvodne četvrtine stigle nadomak dvocifrene prednosti. Na krilima sjajne timske igre, gde su poeni bili ravnomerno raspoređeni, posebno je blistala Ivon Anderson, pod čijom palicom su naše devojke stekle solidnu prednost posle samo nekoliko minuta igre (11:2). Međutim, usledio je odgovor kvalifikanta, kojeg su Srpkinje pre tri godine dobile neverovatnom razlikom u Belgiji (89:37). Klupa Portorika dala je potrebnu energiju i stigla na dva poseda zaostatka pred kraj uvodne četvrtine (21:15), da bi zahvaljujući dobrim procentima za dva poena (67 odsto), Srbija ipak otišla na mali odmor sa solidnim suficitom.

Druga četvrtina:

Na krilima dobre unutrašnje igre i solidne role druge postave, Portoriko je držao priključak tokom uvodne četvrtine, da bi u drugoj deonici Srpkinje u potpunosti preuzele kontrolu i pokazale naznake one igre koje su demonstrirale tokom kontinentalnog prvenstva 2021. godine, kada su uzele evropsko zlato. Procenti timske realizacije bili su na visokom nivou (10/17 za dva, 5/11 za tri). Ivon Anderson razigravala je saigračice (6as), Jovana Nogić blistala je sa distance i za tili čas, serijom 16:2, Srbija je otišla na +20 i praktično, nadamo se, već rešila pitanje pobednika do odlaska na veliki odmor - 43:26. 

Treća četvrtina:

Iako su Portorikanke pokazale nešto bolju sliku u trećoj deonici, prednost Srbije nije bila naročito ugrožena. Rivalke jesu stigle na "podošljivih" -12, ali nisu uspele da zadrže dobar kontinuitet u napadu. Srbija je podigla rampu u odbrani i preko centarske linije, ponovo stekla visoku prednost na kraju treće četvrtine. Dragana Stanković blistala je ispod reketa, Jovana Nogić pružala je podšku sa spoljnih pozicija, pa su "orlice" poslednju četvrtiu dočekale sa velikih 55:36.

Četvrta četvrtina:

Poslednja deonica nije počela po meri naše reprezentacije. Slaba reakcija u tranzicionoj odbrani, traljavo organizovani napadi, kao i manjak komunikacije kod preuzimanja, pošteno su koštali tim Marine Maljković, koja punih devet minuta (uključujući i 3/4) nije postigla koš iz igre (?!). Takvo stanje stvari, dalo je dobar vetar u leđam Portoriku. Ekipa koja je olimpijsku vizu izborila kroz kvalifikacije, sa -20, prišla je na samo pet poena zaostatka (50:55) na tri minuta do kraja. Ali, srećom, nisu imale dovoljno snage za potpun preokret. 

 

Komentari (0)

Sport