Novosti

Evropa "opsednuta" kafom: Proizvodnja porasla za 15 odsto, ali u pitanju je kultura koja krči šume

Komentari

Autor: Euronews

20/10/2024

-

15:34

Evropa "opsednuta" kafom: Proizvodnja porasla za 15 odsto, ali u pitanju je kultura koja krči šume
Evropa "opsednuta" kafom: Proizvodnja porasla za 15 odsto, ali u pitanju je kultura koja krči šume - Copyright Pixabay/StockSnap

veličina teksta

Aa Aa

Da li su Evropljani kompulzivni potrošači kafe?  Novi podaci pokazuju da je proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla za 15 odsto u poslednjoj deceniji.  U proseku, svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma kafe, prema nalazima Eurostata.

Na vrhu liste proizvođača kafe na drevnom kontinentu našla se zemlja svetski čuvenapo najjačem espresu i kremastom kapućinu – Italija. S druge strane, na vrhu liste najvećih uvoznika se našla Nemačka.

Kada se sabere pržena, bezkofeinska i zamenska kafa, prošle godine je ukupna proizvodnja dostigla više od dva miliona tona, koja vredi oko 13 milijardi evra. Od toga Italija proizvodi četvrtinu (25 odsto), Nemačka 22 odsto, a Francuska i Holandija po 6 odsto. 

EU takođe uvozi oko 2,7 miliona tona kafe svake godine, u vrednosti od 10,6 milijardi evra. Od toga nemačka kupuje trećinu (33 odsto), zatim italija 23 odsto, Belgija deset odsto, Španija devet ovsto, a Francuska sedam odsto.

A kafa u Evropu većim delom stiže iz Brazila, ta južnoamerička država nam godišnje orida 921.900 tona, što čini 32 odsto ukupnog uvoza koji stiže van Evropske unije. Iz Vijetnama pristiže 24 odsto, a iz Ugande osam odsto.

Međutim, svi ovi podaci bi mogli da se promene od naredne godine.

Kafa – kultura koja krči šume

Novi zakon EU za koji se očekuje da će stupiti na snagu 2025. godine mogao bi drastično da promeni ovu sliku, obavezujući proizvođače kafe da dokažu da njihov lanac snabdevanja ne uzrokuje krčenje šuma.

Prema podacima koje je objavila francuska vlada, kafa je kultura sa velikim potencijalom za krčenje šuma.

"Kao najveći svetski uvoznik kafe, Evropska unija je odgovorna za 44 odsto krčenja šuma vezanih za kafu", upozorava se u izveštaju.

Komentari (0)

Putovanja