Novosti

Lisabon prvi put proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

04/10/2024

-

08:33

Lisabon prvi put proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
Pastel de nata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.

Počast je uručena na ceremoniji održanoj u Dubaiju, a među gradovima u konkurenciji bili su Barselona, Kopenhagen, Firenca, London, Pariz i Beč, prenosi Euronews.

Gastronomija je jedna od ključnih tačaka pri odabiru turističke destinacije, a Lisabon je odavno prepoznat po raznovrsnoj i kvalitetnoj ponudi. Od tipičnih i lokalnih restorana sa tradicionalnom hranom, do prepoznatljivih restorana i kuvara sa Mišelinovim zvezdicama koji reinterpretiraju klasične ukuse - postoji širok izbor koji privlači posetioce iz celog sveta.

Gradonačelnik Lisabona Karlos Moedas rekao je da je "veliki ponosa videti da se lisabonski identitet i tradicija po prvi put poštuju u ovom sektoru i kako se inovacija kombinuje sa ovom gastronomskom tradicijom". 

"To je priznanje za kvalitet gastronomije po kojoj je Lisabon tako poznat i nagrada koja ohrabruje sve profesionalce koji ga održavaju u životu", rekao je. 

"Svetska kulinarska nagrada" ove godine proslavlja svoje peto izdanje i ima za cilj promovisanje globalne kulinarske kulture i podsticanje gastronomskog turizma.

Gastronomski događaj ističe najbolje prakse i inovacije u sektoru i pokriva različite kategorije, uključujući restorane, kuvare, hotele i druge ustanove vezane za kulinarstvo. Pobednici se biraju putem javnog glasanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja