Novosti

Komplikovana slagalica u podnožju Atlasa: Obnavlja se džamija koja je prošle godine srušena u zemljotresu (FOTO)

Komentari

Autor: Associated Press

24/09/2024

-

19:58

Komplikovana slagalica u podnožju Atlasa: Obnavlja se džamija koja je prošle godine srušena u zemljotresu (FOTO)
Komplikovana slagalica u podnožju Atlasa: Obnavlja se džamija koja je prošle godine srušena u zemljotresu (FOTO) - Copyright Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

veličina teksta

Aa Aa

Velika džamija u Tinmelu, koju je prošle godine srušio snažan zemljotres, odnevši gotovo 3.000 života, sada je konačno u procesu obnove. 

Radnici zaposleni na ovom zahtevnom zadatku vade jedan po jedan dekorativni deo fasade iz ruševina i pokušavaju da slože ovu komplikovanu slagalicu, koliko je moguće od već postojećih delova.

Iako država brine i o obnovi više desetina hiljada domova srušenih u zemljotresu, ova bogomolja iz 12. veka je takođe među prioritetima, a na projektu rade udruženo marokanske arhitekte, arheolozi i inženjeri, kojima pomažu kolege iz Italije.

Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

 

"Izgradićemo je na osnovu dokaza i ostataka koje imamo, tako da će se vratiti u pređašnje stanje", rekao je za agenciju Associated Press marokanski ministar islamskih poslova Ahmed Tufik.

Velika džamija važila je za remek-delo severnoafričke arhitekture, sa ručno dekorisanim stubovima i drugim elementima. 

U trenutku kada ju je pogodio zemljotres, već je bila u procesu restauracije, dugom 18 meseci, a tada je poginula petorica radnika.

"Džamija je opstajala vekovima. To je volja Božija", rekla je Nadija El Burakadi, konzervatorka džamije. 

Poput mnogih dugih stanovnika ruralnih oblasti pogođenih zemljotresom, stanovnici Tinmela i danas žive u plastičnim šatorima, koje su dobili kao "privremeno rešenje". 

Neki nemaju nigde drugo da odu, a neki i dalje ne mogu da se vrate u polu srušene domove.

Tinmel važi za kolevku jedne od najstarijih civilizacija Severne Afrike, a dekor na džamiji inspirisao je ukrašavanje mnogih drugih svetinja u Marakešu i Sevilji. 

Nekada su hodočasnici prelazili Visoki Atlas, kako bi se poklonili ovoj bogomolji, ali mesto pre nekoliko vekova bilo potpuno napušteno.

Sada bi trebalo da joj se vrati stari izgled koji ju je proslavio.

Za stanovnike sela, to bi mogao da znači povratak investicija u jedan od najsiromašnijih krajeva Maroka, ali i odavanje počasti njihovoj slavnoj prošlosti.

Komentari (0)

Putovanja