Novosti

Broj dolazaka turista u Srbiju u julu za 1,2 odsto veći nego pre godinu dana, najviše gostiju iz Turske

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

14:56

Broj dolazaka turista u Srbiju u julu za 1,2 odsto veći nego pre godinu dana, najviše gostiju iz Turske
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u julu ove godine broj dolazaka turista bio veći za 1,2 odsto nego u julu 2023. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada je o noćenjima reč, njihov broj je smanjen za 4,1 odsto. Broj noćenja domaćih turista manji je za 15,2 odsto, a stranih turista veći za 12,1 odsto.

Najbrojniji su bili posetioci iz Turske, a slede ih Nemci, Rusi, Kinezi i Rumuni.

Najatraktivnija destinacija i dalje je Beograd, koji je u julu zabeležio 350.113 noćenja.

Prema ranijem saopštenju Turističke organizacije Beograda, uže gradsko jezgro i Dvorski kompleks Dedinje najviše su interesantni turistima.

Jako bogata i duga istorija grada Beograd, upravo se ogleda u nekim turističkim turama, kakva je podzemni Beograd, koja traje više od dva sata.

Tokom ture posetioci imaju priliku da vidite Rimsku dvoranu, glavne kapije rimske tvrđave i cevi rimskog vodovoda, a u bunkeru građenom u prvoj polovini 20. veka na Beogradskoj tvrđavi, posetioci se mogu upoznati sa nekim špijunskim tajnama Jugoslavije, dok na kraju u vinskim lagunama mogu da probaju i srpsko vino. 

Uz centar grada, knez Mihailovu ulicu, Beogradsku tvrđavu, Kosančićev venac, Savu promenadu, Hram Svetog Save, Skadarliju tokom letnjih meseci, posebno je aktuelna Ada Ciganlija, poznato beogradsko izletište koje ugosti veliki broj posetilaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja