Novosti

Najčistiji aerodromi na svetu: Od deset najboljih, samo se jedan nalazi u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

04/05/2024

-

09:49

Najčistiji aerodromi na svetu: Od deset najboljih, samo se jedan nalazi u Evropi
Najčistiji aerodromi na svetu: Od deset najboljih, samo se jedan nalazi u Evropi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Aziji se nalaze najčistiji aerodromi - bar tako pokazuje istraživanje koje je sprovela organizacija za ocenjivanje avio-kompanija "Skajtreks" (Skytrax) u okviru nagrada "Svetski aerodromi". Od deset aerodroma koji se smatraju najčistijim, na listi se nalazi samo jedan u Evropi.

Kako prenosi Euronews, lista se gotovo u potpunosti sastoji od aerodroma koji se nalaze u Aziji. Izuzetak je onaj u Cirihu, u Švajcarska, koji se nalazi na desetoj poziciji. 

Aerodrom "Haneda" u Tokiju zauzeo je prvo mesto kao najčistiji aerodrom na svetu. "Skajtreks" je pohvalio čistoću podova, sedišta, javnih površina i toaleta. U svetu nakon pandemije kovida 19, to je izuzetno važno, navodi organizacija.

"Posle pandemije kovida 19, standardi čistoće aerodroma postali su mnogo važniji za klijente. Aerodromi koji održavaju ove najviše standarde dobro su predstavljeni u rezultatima čistoće aerodroma", navodi se.

Haneda prednjači ne samo na globalnom nivou, već i u Japanu. Zapravo, ova azijska nacija zauzima četiri mesta na listi, sa "Centrair" Nagoja na petom mestu, "Narita" u Tokiju na šestom i Kansai na sedmom mestu.

Izvan Japana, ali i dalje čvrsto unutar Azije, seulski "Inčeon" u Južnoj Koreji zauzeo je drugo mesto, a singapurski "Čnagi" treći.

Na četvrtom mestu nalazi se "Hamad" iz Dohe, dok su Hong Kong i tajvanski "Taojuan" zauzeli osmo i deveto mesto.

Listu je zaokružio samo jedan neazijski aerodrom - ciriški.

Koji su najčistiji aerodromi po regionima?

"Skajtreks" nagrade su takođe proglasile najčistiji aerodrom u svakom regionu, a Cirih je prirodno došao na prvo mesto u celoj Evropi.

"Haneda" je pobedio za Aziju, a "Hamad" je osvojio nagradu za Bliski istok.

U Americi, najbolje mesto je zauzeo aerodrom u Vankuveru, južnoamerički Kito u Ekvadoru, a za najčistiji aerodrom u Centralnoj Americi i Karibima proglašen je "Huan Santamaria" iz Kostarike.

U Africi, Kejptaun je zauzeo prvo mesto, Brizbejn je pobedio za region Australije/Pacifika, a Šangaj "Hongćao" je odneo pobedu za Kinu.

Azerbejdžanski Baku pobedio je u Centralnoj Aziji, a Bangalor je bio izbor "Skajtraksa" za Indiju i Južnu Aziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja