Kako se sprema tradicionalni smočani kačamak: Doručak za gurmane u srcu Beograda
Komentari02/03/2025
-08:28
Mnogima omiljeno jelo iz detinjstva, kačamak, odnedavno može da se poruči u jednom lokalu na Palilulskoj pijaci.
Kačamak Balkan House služi različite varijacije tradicionalnog jela koje se sprema u mnogim krajevima Srbije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i Turske, ali i moderne varijante po novim recepturama.
Vlasnica lokala Maša Drašković kaže za Euronews Srbija da je na ideju da otvori ovakav lokal došla sa svojom kumom.
"Ova ideja stara je sigurno deset godina, a kuma i ja smo je nekako brižno čuvale i rešile da je vaskrsnemo sada. Nekako smo osetile da je vreme da se možda vratimo nekim korenima, nekoj tradiciji i nečemu što nas podseća na ono ko smo stvarno i na naše detinjstvo. Kačamak je nešto na čemu smo porasle i ona i ja - ja više sa crnogorske strane zbog korena, a ona više sa ove srpske, tako da smo rešile da imamo i najtradicionalnije, ali i najmodernije ukuse", kaže naša sagovornica.

Euronews Srbija
Zvezda njihovog menija je čuveni crnogorski smočani kačamak, koji se pravi sa krompirom, belim brašnom, skorupom, odnosno kajmakom i neizostavnim kolašinskim sirom, koji termičkom obradom postaje rastegljiv, baš kao da je reč o nekom kačkavalju.
"Taj kolašinski sir ne može da se zameni nekim drugim sirom, jer onda ništa nije isto", ističe Drašković.
Pored kačamaka, u ponudi je i cicvara, ali i popara, kao i moderni petrogradski kačamak, koji se svojevremeno služio na beogradskim slavama.
A kako izgledaju ovi specijaliteti i šta su sastojci "Poš kačamaka", pogledajte u video-prilogu.
Komentari (0)